Maramureş: În mina dezafectată este blocată o singură persoană

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, colonelul Petru Dican, a declarat, luni, că o singură persoană este blocată în mina dezafectată din judeţul Maramureş, deşi iniţial se credea că este vorba de două persoane.

1 afișare

Petru Dican a precizat că ISU a fost anunţat că s-a produs o surpare la mina Ilba, dar că persoana care a apelat serviciul 112 nu a putut să precizeze cu exactitate ce s-a întâmplat şi a spus că ar fi vorba de două persoane.

Ajunşi la faţa locului, reprezentanţii ISU au constatat că în incident au fost implicate trei persoane, dar că numai una a rămas prinsă în subteran.

Dican a adăugat că două dintre cele trei persoane au reuşit să salveze în momentul în care a început să se prăbuşească galeria.

Echipele de salvatori au reuşit, luni seară, să ajungă în apropiere de bărbatul rămas blocat în mina Ilba în urma surpării unei galerii, i-au dat apă, la cererea acestuia, dar nu reuşesc să îl scoată deoarece bărbatul este prins sub dărâmături până la gât, iar galeria stă să se surpe din nou.

Maramureşeanul rămas captiv în subteran se numeşte Vasile Balaj, are 48 de ani şi este fost miner.

Potrivit şefului ISU Maramureş, Petru Dican, bărbatul este îngropat până la gât sub pământ, dar starea lui de sănătate pare să fie bună. Bărbatul este conştient şi le-a cerut echipelor de salvatori să îi dea apă.

Conform aceleiaşi surse, intervenţia pentru scoaterea la suprafaţă a bărbatului a început la ora 17.00, dar acesta nu a putut fi scos la suprafaţă nici până la miezul nopţii deoarece există riscul ca galeria să se prăbuşească şi peste echipele de salvatori.

La faţa locului au venit reprezentanţi ai ISU, ai Ambulanţei, dar şi autorităţi locale, care încearcă să găsească soluţii pentru scoaterea la suprafaţă a fostului miner, fără a fi pusă în pericol atât viaţa acestuia, cât şi a celor care intervin pentru salvarea sa.

La mina Ilba a venit şi soţia bărbatului şi urmăreşte acţiunile de salvare. Femeia a povestit că bărbatul său s-a dus în mina dezafectată împreună cu alţi doi bărbaţi, ca să caute fier vechi pe care urma să-l vândă. Ea a spus că soţul ei a vurt să facă astfel rost de bani pentru cei şase copii minori pe care îi au.

Vasile Balaj a rămas captiv la 200 de metri adâncime, în mina Ilba, judeţul Maramureş, după ce luni după-amiază, în jurul orei 17.00, o galerie s-a surpat peste el şi alte două persoane cu care venise aici ca să caute fier vechi pe care urma să îl comercializeze. Autorităţile au fost alertate de localnicii din Cicârlău.

Mina Ilba aparţine Companiei Naţionale Remin Baia Mare şi este dezafectată, fiind închisă în urmă cu un an.

Prefectul judeţului Maramureş, Gyongyike Bondi, s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea cum decurge operaţiunea de salvare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici