"Marele marş al secuilor", în judeţul Covasna. 100.000 de maghiari au format un lanţ viu: Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună - FOTO

Mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria au participat, duminică, în judeţul Covasna, la "Marele marş al secuilor", manifestare ce s-a desfăşurat pe o distanţă de 54 de kilometri de-a lungul DN 11. "Marele marş al secuilor" s-a încheiat după ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, iar preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie.

6401 afișări
Imaginea articolului "Marele marş al secuilor", în judeţul Covasna. 100.000 de maghiari au format un lanţ viu: Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună - FOTO

"Marele marş al secuilor", în judeţul Covasna. 100.000 de maghiari au format un lanţ viu: Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Reprezentanţii CNS susţin că numărul participanţilor la "Marele marş al secuilor" din Covasna a depăşit 100.000.

Maghiarii din mai multe judeţe ale Transilvaniei, dar şi din Ungaria, au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente, singurul vorbitor fiind preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, care a citit, la intersecţia Reci, "proclamaţia Marelui marş al secuilor".

Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".

"Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare", se arată în proclamaţie.

Conform acestuia, secuii adunaţi în Ziua Libertăţii Secuieşti la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş au adresat, în 10 martie, o petiţie Guvernului, în care cereau ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, dar nu au primit niciun răspuns.

"În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului, că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.

Totodată, semnatarii proclamaţiei cer Guvernul Ungariei "să pretindă" de la Guvernul României respectarea tratatului de bază dintre cele două state, "cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta".

"Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună, în spiritul cooperării constructive şi paşnice şi în conformitate cu tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene", se arată în încheierea proclamaţiei.

Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

Mai multe efective de forţe de ordine, atât din Covasna, cât şi din Braşov, au fost mobilizate pentru această manifestare, iar un echipaj SMURD a asigurat intervenţia medicală de urgenţă la faţa locului, pe toată durata manifestaţiei.

După citirea proclamaţiei, participanţii au intonat imnurile Ungariei şi al secuilor, după care au pornit spre case.

Între 60-70.000 de persoane la slujbele ecumenice care preced "Marele marş al secuilor"

Potrivit reprezentanţilor CNS, la slujbele ecumenice care au avut loc fie în aer liber, fie în biserici, pe raza a 14 localităţi/locaţii din judeţul Covasna, au participat între 60.000 şi 70.000 de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la slujbele ecumenice provin din mai multe judeţe ale Transilvaniei, dar şi din Ungaria.

"Marele marş al secuilor" are loc, duminică, în judeţul Covasna, iar la manifestarea organizată de Consiliul Naţional Secuiesc şi sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari care vor protesta faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi vor cere obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul a început la ora 11.00 cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis va începe la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marşul secuilor din Covasna s-a defectat. Korodi Attila: Este o mânărie a siguranţei de stat

Trenul care urma să transporte, duminică,1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii sunt nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp.

Vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat corespondentului MEDIAFAX că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureşului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare şi, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit.

După ce a aflat despre acest incident, UDMR Covasna a făcut un apel la locuitorii judeţului să meargă în număr cât mai mare în zona Chichiş, unde urmau să ajungă cei peste 1.000 de harghiteni, pentru a suplini lipsa acestora.

Printre participanţii la marşul din judeţul Covasna se vor număra şi preşedinţii UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, respectiv Kelemen Hunor, Biro Zsolt, Toro T. Tibor şi Tokes Laszlo, alături de liderii locali şi judeţeni ai formaţiunilor politice.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi au fost confecţionate şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.

De asemenea, simultan cu "Marele marş al secuilor" vor fi organizate "manifestaţii de simpatie" în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

Din Mureş, mai exact din comuna Ghindari, au pornit, joi, spre judeţul Covasna, şase căruţe în care se află aproximativ 20 de persoane, între care şi primarul Marton Zoltan, vicepreşedinte al PCM, şi preotul Kiss Karoly, preşedintele Consiliului Secuiesc al comunei. Aceştia urmează să ajungă, sâmbătă seară, în apropierea localităţii Reci din Covasna, după parcurgerea a circa 145 de kilometri. De altfel, şi liderul CNS, Izsak Balazs, a parcurs o parte din acest traseu cu căruţa, până la Odorheiu Secuiesc, de unde a plecat spre Sfântu Gheorghe.

Din judeţul Harghita, peste 4.000 de persoane urmau să participa la "Marele marş al secuilor".

O mie de persoane urmau să ajungă la limita judeţului Covasna cu Braşovul cu trenul format din opt vagoane, închiriat de Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR şi CNS de la compania privată de transport feroviar Regiotrans, care s-a defectat imediat după plecarea din staţie. Trenul urma să plece, duminică dimineaţă, din comuna Sândominic şi să oprească în fiecare haltă, până la Băile Tuşnad, pentru a aduna participanţii la Marşul Secuilor. De acolo, garnitura urma să meargă fără oprire până la Chichiş, unde vor manifesta reprezentanţii UDMR, PCM şi CNS.

Alţi o mie de demonstranţi din bazinul Ciuc vor fi transportaţi la Ozun cu 15 autobuze şi mai multe microbuze închiriate de UDMR. Din bazinul Gheorgheni vor participa aproximativ 200 de persoane de la UDMR, PCM şi CNS, care se vor deplasa pe cont propriu şi vor ocupa sectorul din dreptul localităţii Sântion Lunca. Din bazinul Odorhei vor merge aproximativ 500 de persoane, care vor ajunge cu 10 autobuze şi cu maşinile personale şi vor ocupa proţiunea de drum de-a lungul localităţilor Lemnia, Lunga şi Tinoasa.

Din partea PPMT Harghita vor demonstra, la Moacşa, aproximativ 1.400 de persoane, membri şi simpatizanţi au partidului, care vor pleca din judeţ cu 38 de autobuze închiriate de PPMT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici