Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marşul secuilor din Covasna s-a defectat. Korodi Attila: Este o mânărie a siguranţei de stat

Trenul care urma să transporte, duminică,1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii sunt nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp.

Imaginea articolului Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marşul secuilor din Covasna s-a defectat. Korodi Attila: Este o mânărie a siguranţei de stat

Trenul care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Marşul secuilor din Covasna s-a defectat. Korodi Attila: Este o mânărie a siguranţei de stat (Imagine: Marius Vasilica/Arhiva Mediafax Foto)

Vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureşului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare şi, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit.

"Trenul a pornit la 7:30 din staţia Izvoru Mureşului, a mers doi metri şi s-a oprit. S-a stricat, nu porneşte pur şi simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva şi nu porneşte", a precizat Bors Bela.

Reprezentanţii companiei feroviare private Regiotrans, de la care UDMR şi CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Chichiş, la Marşul Secuilor împotriva propunerii de regionalizare administrativă a României, au spus vicepreşedintelui UDMR Bors Bela că vor trimite o altă locomotivă peste aproximativ două ore şi jumătate, lucru care i-a nemulţumit profund pe oamenii care aşteaptă pe peroane şi care, în aceste condiţii, vor ajunge la manifestare în jurul orei 14:00, cu doar o oră înainte de finalul acesteia.

"Atunci ajungem la Chichiş după ora 14:00, cine ştie, la finele evenimentului aşa că acum avem 1.000 de oameni, numai în Miercurea Ciuc sunt 400 de persoane, care aşteaptă pe peroane şi trenul nu vine şi nici nu ştiu ce le putem spune, cum să le explicăm. Cei de la Regiostrans au spus că trimit o altă locomotivă peste două ore şi jumătate, numai că noi trebuia să fim la Chichiş la ora 10:30, nu la ora două sau ştiu eu când", a mai spus Bors.

Potrivit sursei citate, nu a fost prevăzut un plan de urgenţă pentru astfel de situaţii, oamenii încercând să se organizeze rapid şi să plece către judeţul Covasna cu maşinile proprietate personală.

Pe de altă parte, UDMR şi CNS nu pot sancţiona nici măcar financiar compania feroviară privată întrucât factura a fost deja achitată.

Cu trenul care urma să ajungă la Chichiş ar fi trebuit să călătorească şi europrlamentarul UDMR Sogor Csaba, senatorul Tanczos Barna, deputatul Korodi Attila şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, aceştia plecând, în cele din urmă, la manifestare cu maşinile personale.

Deputatul UDMR Korodi Attila a afirmat că nu crede în "probleme tehnice" de ultim moment şi că ar fi vorba, mai degrabă, despre "o mânărie a siguranţei de stat şi nimic altceva".

"E de prost gust şi de ultimă speţă să invoci, în ultimul moment, o problemă tehnică numai de dragul ca aproximativ 1.200 de oameni să nu ajungă, aşa ceva nu s-a mai pomenit. Asta arată de ce este nevoie pentru zone importante din România de o descentralizare şi de o democraţie adevărată. Asta este o mânărie a siguranţei de stat şi nimic altceva", a conchis deputatul Koroda Attila.

După ce a aflat despre acest incident, UDMR Covasna a făcut un apel la locuitorii judeţului să meargă în număr cât mai mare în zona Chichiş, unde urmau să ajungă cei peste 1.000 de harghiteni, pentru a suplini lipsa acestora.

"Marele marş al secuilor" va avea loc, duminică, în judeţul Covasna, iar la manifestarea organizată de Consiliul Naţional Secuiesc şi sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari, care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi să ceară obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din mai multe judeţe ale ţării şi din străinătate, în principal din Ungaria.

Traficul rutier pe DN 11 nu va fi întrerupt, însă este posibil să se circule cu dificultate dat fiind numărul mare de manifestanţi, astfel că Poliţia Rutieră recomandă şoferilor să folosească rute ocolitoare sau să evite călătoria în zona respectivă dacă nu este absolut necesar acest lucru.

Printre participanţii la marş se vor număra şi preşedinţii UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, respectiv Kelemen Hunor, Biro Zsolt, Toro T. Tibor şi Tokes Laszlo, alături de liderii locali şi judeţeni ai formaţiunilor politice.

La Chichiş urmau să fie prezenţi senatorul UDMR Tanczos Barna, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR şi al CJ Harghita, Borboly Csaba. Deputatul Korodi Attila va manifesta la Ozun, iar europarlamentarul UDMR Sogor Csaba va merge în zona localităţilor Chichiş şi Reci.

Preşedintele UDMR, Kelemn Hunor, se va afla la Târgu Secuiesc, iar Laszlo Tokes la Moacşa, alături de Toro T. Tibor.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.

Din Mureş, mai exact din comuna Ghindari, au pornit, joi, spre judeţul Covasna, şase căruţe în care se află aproximativ 20 de persoane, între care şi primarul Marton Zoltan, vicepreşedinte al PCM, şi preotul Kiss Karoly, preşedintele Consiliului Secuiesc al comunei. Aceştia urmează să ajungă, sâmbătă seară, în apropierea localităţii Reci din Covasna, după parcurgerea a circa 145 de kilometri. De altfel, şi liderul CNS, Izsak Balazs, a parcurs o parte din acest traseu cu căruţa, până la Odorheiu Secuiesc, de unde a plecat spre Sfântu Gheorghe.

Din judeţul Harghita, peste 4.000 de persoane urmau să participa la "Marele marş al secuilor".

O mie de persoane urmau să ajungă la limita judeţului Covasna cu Braşovul cu trenul format din opt vagoane, închiriat de Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR şi CNS de la compania privată de transport feroviar Regiotrans, care s-a defectat imediat după plecarea din staţie. Trenul urma să plece, duminică dimineaţă, din comuna Sândominic şi să oprească în fiecare haltă, până la Băile Tuşnad, pentru a aduna participanţii la Marşul Secuilor. De acolo, garnitura urma să meargă fără oprire până la Chichiş, unde vor manifesta reprezentanţii UDMR, PCM şi CNS.

Alţi o mie de demonstranţi din bazinul Ciuc vor fi transportaţi la Ozun cu 15 autobuze şi mai multe microbuze închiriate de UDMR. Din bazinul Gheorgheni vor participa aproximativ 200 de persoane de la UDMR, PCM şi CNS, care se vor deplasa pe cont propriu şi vor ocupa sectorul din dreptul localităţii Sântion Lunca. Din bazinul Odorhei vor merge aproximativ 500 de persoane, care vor ajunge cu 10 autobuze şi cu maşinile personale şi vor ocupa proţiunea de drum de-a lungul localităţilor Lemnia, Lunga şi Tinoasa.

Din partea PPMT Harghita vor demonstra, la Moacşa, aproximativ 1.400 de persoane, membri şi simpatizanţi au partidului, care vor pleca din judeţ cu 38 de autobuze închiriate de PPMT.

Potrivit unei decizii comune a UDMR, PCM, PPMT şi CNS, harghitenii vor purta în mâini drapele secuieşti şi pancarte cu numele localităţilor de provenienţă.

De asemenea, simultan cu "Marele marş al secuilor" vor fi organizate "manifestaţii de simpatie" în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

În Covasna, manifestarea a fost precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor "focuri de veghe ale autonomiei". Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna - HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta "Pivniţa Uriaşului" de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri au fost aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul "Larmafa" (între Ojdula şi Hilib).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici