Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov: Fără Planul de Amenajare a Teritoriului nu putem vorbi de o dezvoltare durabilă

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a declarat, marţi, că, pentru o dezvoltare urbană durabilă, este nevoie de un Plan de Amenajare a Teritoriului (PATJ Ilfov), care să creeze condiţii decente de trai, cu atât mai mult cu cât numărul locuitorilor creşte de la un an la altul.

227 afișări
Imaginea articolului Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov: Fără Planul de Amenajare a Teritoriului nu putem vorbi de o dezvoltare durabilă

Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov: Fără Planul de Amenajare a Teritoriului nu putem vorbi de o dezvoltare durabilă

"Planul de Amenajare a Teritoriului, alături de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, corelat cu Master-Planul general de transport sunt instrumente de planificare strategică teritorială, fără de care nu poţi vorbi despre o dezvoltare urbană durabilă, care să creeze condiţii decente de trai, la nivelul anilor în care trăim. (...) Bugetul Consiliului Judeţean Ilfov nu poate ţine pasul cu costurile determinate de o dezvoltare necontrolată. Dar poate susţine o dezvoltare urbanistică în termeni agreaţi, care să conducă atât la dezvoltare economică, cât şi la creşterea calităţii vieţii", a explicat Petrache, în cadrul unei conferinţe de presă.

Concret, PATJ este un instrument de analiză a dezvoltării teritoriale la nivel macro, iar planurile urbanistice sunt instrumente la nivel local, care trebuie să fie în concordanţă cu liniile Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean.

Specialiştii sunt de părere că extinderea urbană necontrolată pune în pericol viabilitatea dezvoltării urbane, existând o legătură clară, pe termen mediu şi lung, între modalitatea de extindere urbană şi calitatea vieţii.

Noul PATJ îşi propune eliminarea dezvoltării neuniforme, împrăştiate sau eliminarea tendinţelor de discontinuitate, restricţionarea extinderii nelimitate spre extravilanul localităţilor, eliminarea tendinţelor de evoluţie în salturi mari şi necontrolate a localităţilor şi obţinerea controlului din punct de vedere urbanistic asupra terenurilor, dar şi coerenţa în dezvoltarea economică regională.

Necesitatea unui PATJ vine şi în contextul în care judeţul Ifov are cea mai mare creştere demografică din ţară datorită creşterii numărului de locuitori.

Marian Petrache a explicat că dacă în 2002, Ilfov avea 300.000 de locuitori, în 2015, la ultima estimare a Institutului Naţional de Statistică, erau peste 430.000, astfel, urmând să se ajungă, în 2030, la aproximativ 600.000 de cetăţeni.

De asemenea, şi numărul agenţilor economici locaţi în judeţul Ilfov a crescut cu 8,3% în 2016, faţă de 2015.

"Faptul că oamenii aleg să locuiască în judeţul Ilfov ne bucură, dar ne şi responsabilizează. Suntem conştienţi că este o mare provocare! Iar cum obiectivul nostru este creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noştri, asta se poate face doar prin dezvoltarea socio-economică durabilă", a mai adăugat Petrache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici