Video Marin Cioroianu neagă implicarea sa în uciderea fiului preşedintelui Ciadului

Craioveanul Marin Cioroianu - fost legionar în legiunea străină, acuzat că ar fi implicat în uciderea fiului cel mare al preşedintelui Ciadului - susţine că nu a fost în locul asasinatului, el consumând alcool cu angajatorul său toată noaptea de dinainte de crimă, potrivit avocatului acestuia.

880 afișări

Avocatul lui Marin Cioroianu a declarat, marţi, la ieşirea din sala de judecată a Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie, că, potrivit declaraţiei clientului său, acesta "băuse toată noaptea dinaintea asasinatului, cu angajatorul său, Dan Batois" şi că nu a fost la locul şi momentul producerii crimei.

Avocatul Adrian Georgescu a adăugat că motivul "petrecerii" ar fi fost acela că era ziua de naştere a clientului său.

Marţi, ICCJ a luat în discuţie contestaţia lui Marin Cioroianu faţă de arestarea sa preventivă, pentru a fi extrădat autorităţile franceze, care încearcă să elucideze împrejurările în care fiul preşedintelui Ciadului a fost ucis în iulie 2007, la Paris, la locul crimei fiind găsit un ceas şi o amprentă care ar aparţine lui Cioroianu.

După proces, avocatul român al lui Cioroianu, Adrian Georgescu, a relatat jurnaliştilor că pe perioada şederii sale în Franţa, Marin Cioroianu, ar fi cunoscut - prin intermediul angajatorului său, Dan Batois - un avocat controversat al instanţelor franceze, specializat pe cazuri în care erau implicate personaje mafiote şi interlope ale Parisului. Apărătorul lui Cioroianu, Adrian Georgescu, a mai arătat că acest avocat, Karim Achoui, era angajat de Dan Batois, la firmele sale şi că se ocupa de afacerile judiciare ale societăţilor lui Batois.

Avocatul Georgescu a spus că la un moment dat, în cursul anului 2007, Cioroianu, ar fi descoperit că secretara avocatului Karim Achoui era "poliţistă infiltrată în cabinet de «Brigada de represiune a banditismului» sau BRB", un fel de DIICOT românesc".

"M-am dus într-o seară în discotecă (în Franţa - n.r). Acolo am vazut-o pe secretara avocatului. Era acolo cu încă o persoană despre care eu ştiam că e poliţist. Atunci, eu şi Batois i-am spus avocatului că poliţia a infiltrat un om la el în cabinet", potrivit declaraţiei dată de Marin Cioroianu, în faţa instanţei Curţii de Apel Târgu Mureş, citată de avocat.

Avocatul Adrian Georgescu a mai arătat că, ulterior, avocatul, Karim Achoui a fost ţinta unui asasinat. În 2007, în timp ce ieşea din cabinetul său însoţit de o femeie, doi tineri aflaţi pe un motoscuter ar fi încercat să-l omoare.

Avocatul a subliniat că lui Cioroianu îi este frică să se întoarcă în Franţa, menţionând că şi angajatorul Dan Batois este fugit.

Mai mult, Georgescu, a arătat că autoturismul Porche cu care Cioroianu a venit în ţară nu este furat, aşa cum se consemnează în mandatul de arestare european, emis de autorităţile franceze pe numele clientului său, şi că nici până în prezent nu există vreo sesizare de furt legat de acest autoturism.

Apărătorul a mai arătat că la momentul reţinerii lui Cioroianu în România, acestuia i s-au recoltat probe ADN pentru verificări. El a spus că, potrivit datelor din mandatul eropean de arestare emis de francezi ,"urme de ADN identice cu cele ale mamei lui Cioroianu s-au găsit pe un ceas găsit la locul asasinatului". Faţă de această situaţie Georgescu a spus că era vorba de un ceas Tissot argintiu, care semăna cu cel al clientului său. Georgescu a făcut precizarea că toate aceste informaţii pe care le oferă sunt preluate în exclusivitate din declaraţia lui Cioroianu şi din mandatul european emis de autorităţile franceze.

La termenul de marţi, Adrian Georgescu a invocat, înainte de dezbaterea recursului privind arestarea, o excepţie de neconstituţionalitate a mai multor articole din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Astfel, avocatul Georgescu a arătat că în urma modificărilor mai multor articole din această lege "s-a blocat accesul judecătorului naţional (român - n.r) de a putea refuza un mandat european de extrădare". Avocatul a arătat că, potrivit noilor reglementări ale Legii 224/2006 (lege prin care s-au adus modificări Legii 302 din 2006 - n.r), judecătorul naţional nu poate face altceva decât să verifice identitatea persoanei solicitate, îl audiază, dar nu permite formularea unei apărări concrete a celui solicitat. Faţă de acest aspect avocatul a arătat că această procedură contravine faţă de mai multe articole ale Constituţiei României, precum şi faţă de mai multe articole ale Convenţiei Europene ale Drepturilor Omului (CEDO).

"Prin soluţionarea acestei excepţii Curtea Constituţională a României (CCR) trebuie să stabilească ce va face de acum încolo judecătorul. Prin această modificare a legii se limitează competenţa judecătorului naţional de a refuza cererea statului solicitant", le-a spus avocatul lui Cioroianu, judecătorilor.

Marţi, ICCJ a respins cererea avocatului de trimitere a cazului judecătorilor constituţionali, iar acesta a făcut recurs, la completul de nouă magistraţi al instanţei supreme, acesta urmând să ia în discuţie contestaţia până la sfârşitul săptămânii.

În 29 noiembrie, Marin Cioroianu a fost prins în judeţul Harghita, informa Ministerul Internelor. La solicitarea autorităţilor franceze, autorităţile române - Parchetul, Poliţia, cu implicarea directă şi cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă - l-au identificat pe Marin Cioroianu.

Cioroianu se ascundea în localitatea Sânsimion. El a fost reţinut şi prezentat instanţei, care a confirmat mandatul de arestare internaţional emis pe numele său.

În locuinţa lui Marin Cioroianu au fost găsite un pistol cu glonţ, staţii de emisie-recepţie şi un arc cu săgeţi.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip,declara la aceea dată că Marin Cioroianu, în vârstă de 40 de ani, care este originar din comuna Goicea, judeţul Dolj, şi are domiciliul în Craiova, a fost soldat în Legiunea Străină Franceză timp de nouă ani.

Potrivit Poliţiei Harghita, Cioroianu a fost prins la sediul fostei fabrici de spirt amidon din localitatea Sânsimion, existând informaţii conform cărora bărbatul ar deţine acţiuni la această societate.

Cioroianu se afla în localitatea Sânsimion din luna iulie a acestui an, locuind aici fără forme legale, a mai spus sursa citată.

Brahim Deby, fiul preşedintelui Ciadului Idriss Deby, a fost ucis în 2 iulie 2007, cadavrul fiind găsit în parcarea locuinţei sale din Courbevoie (Franţa). Deşi iniţial preşedintele Ciadului şi-a acuzat rivalii politici de implicare în uciderea fiului său, în vârstă de 27 de ani, ulterior avocaţii săi au afirmat că mobilul agresiunii şi al crimei pare să fi fost furtul. Presa franceză a scris şi despre posibilitatea ca atacul să fi fost rezultatul unei reglări de conturi între traficanţi de droguri.

Fiul preşedintelui Ciadului a fost atacat de patru bărbaţi, care purtau cagule, în parcarea subterană a blocului în care acesta locuia, aceştia trăgându-i în coapsă o săgeată cu ajutorul unui arc. Unul dintre agresori, mai corpolent, s-a aruncat spre picioarele victimei pentru a o împiedica să fugă, aşa cum s-a observat în imaginile înregistrate de camerele de luat vederi din parcare, moment în care atacatorului i-a căzut ceasul, din metal alb, marca Tissot.

După ce a fost doborât la pământ, Brahim Deby a fost acoperit cu spuma de la un extinctor, fiind găsit în agonie în casa scării.

Decesul a fost constatat de personalul de prim-ajutor, iar la autopsie s-a constatat un sindrom de asfixie compatibil cu inhalarea pulberii care provenea din extinctor.

Anchetatorii francezi au stabilit ca agresorii au venit fiecare cu câte un autoturism în parcarea unde a avut loc atacul, în maşina lui Marius Cioroianu fiind descoperită o mănuşă. După efectuarea expertizelor ADN asupra mănuşii şi a ceasului pierdut, s-a stabilit că îi aparţineau aceleiaşi persoane, respectiv lui Cioroianu.

După comiterea omorului asupra lui Brahim Deby, Marius Cioroianu a părasit teritoriul Franţei, întorcându-se în România cu un Porsche furat de la angajatorul său.

Unul dintre avocaţii familiei a confirmat ipoteza unui jaf care a degenerat în asasinat, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor martori, Deby obişnuia să aibă asupra sa sume mari de bani cash. Avocatul Joseph Cohen-Saban a afirmat că Brahim Deby a fost atacat de "patru sau cinci bărbaţi" mascaţi, care l-au agresat atât pe el, cât şi pe femeia care îl însoţea.

Avocatul a afirmat, în 2007, că agresorii au folosit un pistol Taser, pentru a-şi imobiliza victima, care însă a ripostat, fiind ulterior asfixiată.

În iunie 2006, Brahim Deby fusese condamnat, la Paris, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru port ilegal de armă şi deţinere de stupefiante. Deşi iniţial fusese numit "consilier tehnic pentru amenajarea teritoriului, urbanism şi habitat" în Ciad şi era considerat drept potenţial succesor al tatălui său la conducerea ţării, Brahim Deby se afla în relaţii tensionate cu acesta, după condamnarea la închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici