Marius Voineag, procuror şef DNA: „Vă pot spune că există informaţii la nivel de DNA. Avem o relaţie instituţională cu SRI. Mă interesează ca DNA să poată procesa informaţiile care îi parvin”

  • • „Trebuie făcută o distincţie foarte clară între ce înseamnă informaţie şi ce înseamnă probă”
  • • „Avem capacitatea de a procesa judiciar orice fel de informaţie”
  • • „Serviciul Tehnic al DNA trebuie să treacă printr-o evaluare serioasă. Am avut şi situaţii destul de puţin plăcute”
  • • „DOS este peste nivelul pe care-l avem noi”
  • • „Resursele DNA trebuie să fie pe cauzele cu adevărat de impact. Aducem ofiţeri de poliţie pregătiţi în zona filajului”
  • • „Critica, în afara procedurilor legale, a hotărârilor judecătoreşti este extrem de păguboasă pentru noi”
  • • „Un dosar bun n-are cum să cadă în instanţă”
  • • „Îmi doresc să ieşim cu cauze de complexitate ridicată la serviciul pe militari”
979 afișări
Imaginea articolului Marius Voineag, procuror şef DNA: „Vă pot spune că există informaţii la nivel de DNA. Avem o relaţie instituţională cu SRI. Mă interesează ca DNA să poată procesa informaţiile care îi parvin”

Marius Voineag

„Văd o relaţie onestă la nivel interinstituţioal pe care trebuie să o ai. Vrem să avem cât mai multe informaţii la nivelul DNA. Trebuie făcută o distincţie foarte clară între ce înseamnă informaţie şi ce înseamnă probă. Avem capacitatea de a procesa judiciar orice fel de informaţie. SRI nu cred că-şi doreşte să facă redări, rechizitorii. Acolo unde ne pricepem noi, nu se pricep alţii. Vă pot spune că există informaţii la nivel de DNA. Avem o relaţie instituţională cu SRI. Mă interesează ca DNA să poată procesa informaţiile care îi parvin. Serviciul Tehnic al DNA trebuie să treacă printr-o evaluare serioasă. Am avut şi situaţii destul de puţin plăcute. Am discutat cu FBI despre capacitatea de a ne conecta la nişte traininguri. DOS este peste nivelul pe care-l avem noi. Unele lucruri trebuie prioritizate şi pe serviciul tehnic al DNA. Trebuie să echilibrăm consumul de resurse. Aducem ofiţeri de poliţie pregătiţi în zona filajului. Eu am lucrat extraordinar cu cei de la DOS. Am un dialog cu şeful DOS. Resursele DNA trebuie să fie pe cauzele cu adevărat de impact”, a declarat procurorul şef al DNA, Marius Voineag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Şeful DNA a vorbit în emisiune şi despre relaţia DNA – instanţele de judecată:

„Avem o relaţie cu instanţele care se va îmbunătăţi gradual. Am avut un dialog cu preşedintele Curţii Supreme şi cu preşedintele Curţii de Apel Bucureşti. Le-am explicat că vreau să trimitem dosare care să stea în picioare în orice fel de împrejurări. Îmi doresc onestitate de ambele părţi. Schimbările de complet genera animozităţi la nivelul procurorilor DNA. Nu cred că instanţele au ceva cu DNA sau cu procurorii DNA. Finalitatea muncii noastre se vede în hotărârile judecătoreşti de condamnare. Trebuie să ne vedem fiecare de rolul şi competenţa noastră. Critica, în afara procedurilor legale, a hotărârilor judecătoreşti este extrem de păguboasă pentru noi. Am fost şi procuror judiciarist, am fost şi avocat, foarte puţin, 8 luni. Un dosar bun n-are cum să cadă în instanţă. Am o relaţie foarte bună cu CSM, am avut sprijin. Pe secţia de procurori din CSM mă pot sprijini. Cu Ministerul Justiţiei lucrăm instituţional foarte bine. În DNA reorganizăm, renunţăm la funcţii mai mici”.

Procurorul şef al DNA, Marius Voineag s-a referit în emisiune şi la revigorarea serviciului pe militari al DNA. Recent, CSM, l-a propunerea lui Marius Voineag l-a schimbat pe procurorul Liviu Lascu din funcţia de şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari:

„N-a fost o dispută, a fost o decizie pe care am luat-o la serviciul pe militari al DNA. Ca şef serviciu pe militari al DNA, nu poţi conduce dacă pleci 3 zile la 2 săptămâni din Bucureşti. Decizia mea a fost luată destul de tranşant şi repede. Pe baza unor nemulţumiri din secţia a 2-a a DNA, am sesizat Inspecţia Judiciară şi PÎCCJ pe divulgarea de date nedestinate publicităţii. Trebuie să fim tranşanţi în ce priveşte scurgerile de informaţii care pot prejudicia grav anchetele. Am analizat cu managementul lărgit, cu cei 2 adjuncţi, şi am decis să facem o schimbare. La Serviciul pe militari sunt acum 5 procurori. Avem câteva cauze la serviciul pe militari, am avut percheziţii chiar săptămâna trecută, de amploare. Avem un nou şef de serviciu pe militari în DNA cu vechime şi experienţă. Îmi doresc să ieşim cu cauze de complexitate ridicată la serviciul pe militari”


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici