Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce tsunami - VIDEO

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a afirmat, într-un interviu acordat Ştirilor ProTv că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice, adică tsunami.

557 afișări
Imaginea articolului Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce tsunami - VIDEO

Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce tsunami (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Zonele seismice care ne afectează pe noi sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul Dobrogei şi sudul Dobrogei, cu partea de la Şabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, Câmpia Română.
Potrivit lui Gh. Mărmureanu, Şabla este o zonă tectonică ce a fost la noi, în România, dar acum este la bulgari. Această placă este cea care ar putea provoca tsunami în Marea Neagră. Ea înaintează în mare cu circa 20-30 kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari.

"Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să facă cu mâna în apă, să vadă ce valuri apar", a spus prof. dr. Gh. Mărmureanu.

El a mai adăugat că: "De la această falie Şabla, personal gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol...ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi".

Citeşte mai multe despre valurile tsunami care s-ar putea produce în Marea Neagră pe www.stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici