Martor la DNA: Şeful DGA Prahova, Constantin Ispas, a împrumutat 150.000 de lei, bani la care lua dobândă lunar

Un martor din dosarul în care şeful DGA Prahova, Constantin Ispas, a fost arestat preventiv a declarat procurorilor că Ispas şi-a împrumutat prietenul căruia îi proteja afacerile cu 150.000 lei, bani la care ofiţerul cerea comision de 5% lunar şi pentru care ar fi încasat peste 100.000 lei dobândă.

1887 afișări
Imaginea articolului Martor la DNA: Şeful DGA Prahova, Constantin Ispas, a împrumutat 150.000 de lei, bani la care lua dobândă lunar

Şeful DGA Prahova, Constantin Ispas (Imagine: Mediafax Foto)

Un martor audiat în dosarul în care şeful DGA Prahova, comisarul şef Constantin Ispas, a fost arestat preventiv a declarat procurorilor DNA Ploieşti că are cunoştinţă despre faptul că Ispas a dat o sumă mare de bani cu titlu de împrumut lui Valentin Vasile Şchiopulescu, prietenul său căruia îi proteja afacerile.

Conform martorului, comisarul, care nu a menţionat alte venituri decât cele din salariu în declaraţiile de avere depuse la structura pentru care lucrează, şi-a împrumutat prietenul cu 150.000 de lei cash, bani la care a cerut o dobândă lunară de cinci la sută.

”Cunosc personal faptul că în virtutea bunei relaţii dintre Şchiopulescu şi Ispas, primul a cerut cu împrumut de la ofiţer suma de 150 000 de lei pentru trei luni, fiindu-i necesară pentru rezolvarea unor probleme personale, această solicitare fiind adresată chiar la domiciliul ofiţerului în luna martie 2012. Ştiu că Ispas i-a dat lui Şchiopulescu cei 150 000 lei a doua zi chiar la domiciliul său, din Băteşti, pentru trei luni de zile, dar cu condiţia să-i fie plătită o dobândă lunară de cinci la sută din valoarea respectivă. Această condiţie a fost acceptată de Şchiopulescu, care i-a plătit lunar ofiţerului dobânda cuvenită, timp de 14 luni, tot personal, şi la fiecare sfârşit de lună până în aprilie 2013, moment care a coincis cu problemele financiare cu care s-a confruntat SC Corydob Impex S.R.L, societatea intrând în insolvenţă. Cunosc personal că suma plătită de Şchiopulescu lui Ispas Constantin este de 105.000 lei, care reprezintă numai dobânda pentru împrumutul acordat de acesta, şi nu 90.000 lei aşa cum am precizat în declaraţia anterioară dintr-o eroare de calcul. Cunosc faptul că Ispas Constantin nu a încasat până în prezent suma pe care i-a împrumutat-o lui Şchiopulescu”, susţine martorul în depoziţia dată la DNA Ploieşti şi citată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Ispas.

Şi alte persoane care au calitatea de martor în acest dosar le-au declarat procurorilor că au cunoştinţă despre faptul că ofiţerul Constantin Ispas şi-a împrumutat prietenul, pe Valentin Şchiopulescu, cu o sumă mare de bani.

Martorii spun, de asemenea, că relaţiile dintre cei doi s-au răcit după ce Şchiopulescu a început să aibă probleme în afaceri.

Pe parcursul cercetărilor în acest dosar, procurorii DNA au constatat că şeful DGA Prahova şi familia acestuia deţin bunuri de valoare, deşi în ultimii ani Constantin Ispas a trecut în declaraţia sa de avere drept unică sursă de venit salariul. Astfel, conform celei mai recente declaraţii de avere depusă de Ispas la DGA, în iunie anul acesta, şeful DGA Prahova menţionează ca unică sursă de venit salariul de 6.700 de lei lunar, la care se adaugă salariul soţiei, care a câştigat anul trecut, în medie, 2.330 de lei lunar. La aceşti bani se adaugă chiria pentru un apartament în Ploieşti. În plus, soţii Ispas au de achitat două credite, unul de peste 57.000 de euro, altul de 37.000 de lei, conform declaraţiei de avere.

Totodată, potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, familia Ispas a cumpărat, în anii 2013 şi 2014, trei terenuri intravilane şi un teren agricol de 12.000 de metri pătraţi în apropiere de Ploieşti, în comuna Brazi, unde îşi are domiciliul Constantin Ispas.

De asemenea, fiul ofiţerului DGA, care este student la o facultate din Braşov şi pentru care comisarul DGA nu a declarat niciun venit, apare în declaraţia de avere ca proprietar a două tractoare, cumpărate în 2012, respectiv 2014.

Procurorii au stabilit că, în ultimii ani, familia lui Constantin Ispas a înmatriculat nu mai puţin de şapte autovehicule scumpe.

Astfel, conform rechizitoriului DNA Ploieşti, în perioada 2009-2014 Constantin Ispas nu a declarat venituri obţinute din alte activităţi în afara celei de la DGA, însă cu toate acestea între anii 2010 – 2014 a cumpărat două autoturisme de lux, pe care le-a înregistrat pe numele său. Este vorba despre un Mitsubushi ASX şi un Audi A6.

Fiul lui Ispas, care este administrator şi asociat la două firme care nu au declarat profit în ultimii ani, şi-a cumpărat un Volkswagen Golf, în 2010, când nici nu împlinise 18 ani. În următorii ani, fiul comisarului de la DGA a înmatriculat pe numele său alte două maşini, respectiv un Audi A4 şi o Toyota Aygo.

Şi mama ofiţerului, în vârstă de 76 de ani, are pe numele său două maşini de lux, respectiv un BMW seria 3 şi un Volkswagen Pasat CC, ambele înmatriculate în a doua jumătate a anului trecut.

Martorii din dosarul şefului DGA Prahova le-au declarat procurorilor că ofiţerul primea de la cei cărora le proteja afacerile sucuri, băuturi răcoritoare sau alcoolice, motorină, sume de bani şi că se întâlnea cu oamenii de afaceri pe care îi proteja fie la el acasă, fie la o balastieră sau chiar sub un pod în apropiere de Ploieşti.

Comisarul şef Constantin Ispas, arestat preventiv de Tribunalul Prahova, a contestat decizia, Curtea de Apel Ploieşti urmând a dispune dacă menţine sau nu mandatul de arestare emis de instanţa de fond.

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Constantin Ispas, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Prahova, Adrian Rădulescu, şi Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din BCCO Ploieşti, au fost reţinuţi luni seară de procurorii DNA Ploieşti.

Ulterior, comisarul şef Constantin Ispas, reţinut pentru trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, luare de mită, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spălare a banilor şi cercetare abuzivă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.

Emanuel Saghel, care fusese reţinut pentru şantaj, trafic de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită, a fost pus sub control judiciar.

Pe de altă parte, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul şef Adrian Rădulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici