Mârzac a dat informaţii despre tematicile controalelor ASF faţă de Carpatica, pentru un Audi A8

Fostul membru al Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Marian Mârzac a primit, la un preţ subevaluat faţă de preţul de catalog, o limuzină Audi A8, iar în schimb a divulgat tematica şi datele controalelor inopinate, se arată în actul de inculpare.

366 afișări
Imaginea articolului Mârzac a dat informaţii despre tematicile controalelor ASF faţă de Carpatica, pentru un Audi A8

Mârzac a dat informaţii despre tematicile controalelor ASF faţă de Carpatica, pentru un Audi A8 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorii DNA arată, în rezchizitoriul prin care l-au deferit justiţiei pe Mârzac, alături de Ilie Carabulea şi Dan-Radu Ruşanu, că acesta a divulgat date privind controalele ASF la societatea Carpatica Asig şi că s-a străduit, prin conexiuni colegiale, să împiedice ASF să ia măsuri faţă de această societate de asigurări.

"Concret, în schimbul protecţiei oferite de Mârzac Marian societăţii de asigurări Carpatica Asig, Carabulea Ilie, cu sprijinul lui Mustăţea Radu, Rusu Elena, Vinereanu Ioan-Dacian şi Crudu Ina-Ana, a dispus, în perioada 25 mai -10 iunie 2013, ca un autoturism marca Audi A8, având valoarea de catalog de 81.370 de euro, să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mârzac Marian, cu plata în 40 de rate sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar la 26 august 2013, i-a remis lui Mârzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), sumă disimulată în modalitatea acordării unei prime, fără acoperire contractuală", se arată în documentul citat.

Pentru a da o aparenţă de legalitate cu privire la valoarea de înstrăinare a maşinii, mult diminuată, la cererea lui Mârzac şi Carabulea, Ioan Opriş (acţionând în calitate de expert în cadrul Biroului Local de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Sibiu) a făcut un raport de evaluare în cuprinsul căruia a menţionat date nereale, cu privire la anul fabricaţiei (2001 în loc de 2011) şi existenţa unor defecte/avarii (care în realitate nu existau), stabilind valoarea autoturismului la preţul subevaluat de 31.000 de euro, mai susţine DNA.

"Urmărind acelaşi demers infracţional şi pentru a conferi tranzacţiei o falsă natură cutumiară, specifică companiilor private, prin care unui fost director i se înstrăinează autoturismul de serviciu la preţ preferenţial, inculpata Rusu Elena a dat dispoziţie directorului economic, în cursul primei săptămâni din luna iunie 2013, să întocmească, în fals, o factură fiscală şi o chitanţă care să ateste că inculpatul Mîrzac Marian a virat către Carpatica Asig, în baza unui contract încheiat anterior datei de 22 mai 2013, o primă rată de 5.000 de euro, dată la care ar fi avut loc şi întocmirea facturii susmenţionate. S-a procedat în acest mod pentru a preconstitui probe în cazul în care Mîrzac Marian ar fi fost acuzat de primirea de foloase necuvenite, prin atestarea faptului că, la data vânzării autoturismului acesta s-ar fi aflat încă în perioada de 30 zile, în interiorul căreia avea obligaţia să încheie orice raport cu societatea Carpatica Asig (în condiţiile în care acesta îşi încheiase activitatea la Carpatica la data de 23 aprilie 2013)", se mai arată în document.

Procurorii notează că "în schimbul acestor foloase necuvenite, Mârzac Marian, în calitatea deja dobândită de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, a acţionat în aşa fel încât, şi prin influenţarea altor funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuţie din cadrul ASF, nu şi-a exercitat funcţiile de supraveghere şi control, asigurând protecţie societăţii de asigurări Carpatica".

"Rolul protector al lui Mîrzac Marian a constat în tergiversarea luării unor decizii de către conducerea ASF privind dispunerea unor controale asupra activităţii Carpatica Asig, prin divulgarea tematicii şi a datei controalelor inopinate, prin influenţarea membrilor organismului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la aprobarea concluziilor potenţialului control, precum şi prin orice altă modalitate prin care inculpatul Mârzac Marian, în baza raporturilor colegiale sau de subordonare care existau între acesta şi funcţionarii ASF ar fi putut favoriza, pe căi ilicite, activitatea societăţii Carpatica", se arată în rechizitoriu.

Astfel, notează procurorii, în zilele de 16 şi 23 septembrie 2013, Mârzac i-a transmis lui Carabulea, prin Ioan Dacian Vinereanu, date confidenţiale privind hotărârile adoptate în cadrul consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară, hotărâri prin care s-a dispus efectuarea unor controale inopinate la Carpatica Asig, iar în 25 octombrie 2013, Mîrzac i-a transmis lui Ilie Carabulea, prin Radu Mustăţea, date de aceeaşi natură.

"Datele susmenţionate priveau devoalarea numelui membrilor echipei de control inopinat, tematica controalelor şi data când vor avea loc, astfel încât inculpatul Carabulea Ilie a fost pus în gardă şi a reuşit, prin măsurile dispuse, să ascundă echipei de control deficienţele existente în activitatea Carpatica şi să sustragă controlului mai multe dosare de daune care conţineau nereguli urmărite în tematica de control a comisiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, constituită în acest sens. În cursul lunii iunie 2013, inculpatul Mârzac Marian a intervenit pe lângă inculpata Chiţoiu Laura-Elena, director al Direcţiei Autorizări din cadrul ASF, pentru ca aceasta să promoveze, cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale, autorizarea ocupării, de către inculpata Crudu Ina-Ana, a funcţiei de director general al Carpatica Asig", se mai arată în actul de inculpare.

Procurorii mai arată că, la cererea lui Mârzac, Laura Elena Chiţoiu a stabilit data evaluării în vederea autorizării Inei-Ana Crudu, în mod arbitrar, pentru data de 19 iunie 2013 şi nu a convocat, aşa cum era procedura, nici pe directorul Direcţiei Juridice şi nici pe directorul Direcţiei Control, pentru a face parte din comisia susmenţionată, temându-se de o posibilă avizare negativă din partea acestora.

"Pentru a nu exista surprize cu privire la rezultatul evaluării, chiar dacă respectiva comisie, prin însăşi modalitatea de constituire, era una extrem de concesivă, deşi nelegală, inculpata Chiţoiu Laura Elena a convenit cu inculpatul Marian Mîrzac ca înainte de încheierea evaluării acesta să intre 'întâmplător' în biroul unde era întrunită comisia, iar prin prezenţa sa să contribuie suplimentar, ca factor de presiune, pentru luarea unei decizii favorabile în ceea ce o priveşte pe Crudu Ina-Ana", mai susţin anchetatorii.

Fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, în dosarul "Carpatica", pentru fapte de corupţie.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv în cazul celor trei.

Dosarul va fi judecat de aceeaşi instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici