MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul tradiţional de sărbători

Meniul pentru masa de Crăciun poate costa până la 500 de lei, suma fiind de cel puţin 370 de lei dacă se preferă preparate tradiţionale, în timp ce o masă mai uşoară, fără porc, scoate din buzunar minimum 220 de lei.

2918 afișări
Imaginea articolului MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul tradiţional de sărbători

MASA DE CRĂCIUN: Cât costă meniul tradiţional de sărbători (Imagine: Shutterstock)

O masă tradiţională de Crăciun - care cuprinde tobă, caltaboş, şuncă, cârnaţi, lebăr, brânză, ouă umplute, salată de boeuf, piftie de porc, sarmale, friptură, cozonac şi o prăjitură - poate costa o familie între 370 şi 500 de lei.

Astfel, pentru aperitivul tradiţional, costurile ajung până la 100 de lei, din care se pot cumpăra 500 grame de tobă (între 10 şi 15 lei), caltaboş (opt lei), şuncă (între 16 şi 20 de lei), cârnaţi (între 15 şi 30 de lei), lebăr (şapte lei) şi 200 de grame de telemea (20 de lei).

Pentru o porţie de 10 ouă umplute se adaugă 20 de lei, iar o porţie de salată boeuf poate costa până la 40 de lei (1,9 lei un kilogram de morcovi, 2 lei un kilogram de cartofi, 3,5 lei jumătate de kilogram de rădăcină de pătrunjel şi jumătate de păstârnac, 7 lei o cutie de mazăre şi între 20 şi 23 de lei un kilogram de piept de pui).

Pentru piftia de porc ar trebui alocat un buget de 30 de lei , iar sarmalele şi carnea pentru friptură adaugă în costul total 70-80 de lei.

Orice masă tradiţională de Crăciun include şi cozonac, acesta putând fi cumpărat cu 7,89 de lei, produs de o firmă românească, dar şi cu 91,25 de lei, pentru unul ceva mai mare, produs de o firmă italiană.

Dacă desertul se completează cu o prăjitură, făcută în casă sau cumpărată, costul meniului poate creşte cu 30-40 de lei.

Băutura pentru masa de Crăciun urcă şi ea costul meniului. Acesta poate, astfel, chiar să depăşească 500 de lei, având în vedere că o sticlă de pălincă se vinde la preţuri cuprinse între 38 şi 85 de lei, iar o sticlă de vin poate fi cumpărată cu sume cuprinse începând cu 10 lei.

Un meniu mai uşor poate costa între 220 şi 400 de lei, în funcţie de produsele alese şi de mărci.

Dacă un astfel de meniu cuprinde icre, acestea pot fi cumpărate cu preţuri cuprinse între doi lei, în cazul unei salate simple, şi 47 de lei, dacă se aleg icrele de somon.

Pentru brânză mozzarela se poate plăti până la 20 de lei, o bucată de caşcaval de 500 de grame costă între 20 şi 36 de lei, iar 200 de grame de bânză feta - 20 de lei. Dacă la aperitiv se adaugă şi preparat din muşchi, preţul acestuia variază între 30 de lei, în cazul celui ţigănesc, şi 67 de lei pe kilogram, dacă este ales de vită, uscat.

Dacă meniul de Crăciun include şi o salată de ţelină cu piept de pui, costul total creşte cu 26 de lei.

Pentru o porţie de piftie de curcan, cei interesaţi trebuie să scoată din buzunar 35 de lei, la care se poate adăuga o friptură de pui - între 25 şi 30 de lei.

Un cozonac şi o sticlă de vin cresc costul total al meniului, în varianta "light" a acestuia, cu o sumă între 20 şi 100 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici