Măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă. Care sunt obligaţiile angajatorilor

Angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţie a salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme, printre care reducerea ritmului activităţilor fizice şi asigurarea a doi-patru litri de apă, în caz contrar putând fi amendaţi cu până la 2.500 de lei, potrivit Inspecţiei Muncii.

1803 afișări
Imaginea articolului Măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă. Care sunt obligaţiile angajatorilor

Măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă. Care sunt obligaţiile angajatorilor (Imagine: Shutterstock)

În urma avertizărilor de caniculă şi disconfort termic, Inspecţia Muncii (IM) va face controale pentru a stabili dacă angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecţia angajaţilor.

Inspecţia Muncii a precizat, într-un comunicat de presă transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, respectiv: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte doi-patru litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

"Controalele inspectorilor de muncă vor viza sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfăşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot stabili alte măsuri, cum ar fi reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru", potrivit Inspecţiei Muncii.

Totodată, Inspecţia Muncii a precizat că pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Angajatori care nu respectă aceste prevederi legale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.

Inspecţia Muncă va monitoriza modul în care inspectoratele teritoriale de muncă verifică respectarea de către angajatori a prevederilor OUG 99/2000.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru toată ţara, valabilă de miercuri până vineri, când temperaturile vor ajunge până la 37 de grade în sud şi sud-est, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 în mai multe zone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici