Medic: Trebuie dezvoltată medicina personalizată şi folosite investigaţiile genomice, tot mai ieftine

Medicii ar trebui să recomande anumite tratamente numai după investigaţii genomice, care sunt din ce în ce mai ieftine şi astfel putem avem o predicţie asupra eficienţei unei terapii, a declarat, miercuri, profesorul Costin Cernescu de la Institutul de Virusologie "Victor Babeş".

150 afișări
Imaginea articolului Medic: Trebuie dezvoltată medicina personalizată şi folosite investigaţiile genomice, tot mai ieftine

Medic: Trebuie dezvoltată medicina personalizată şi folosite investigaţiile genomice, tot mai ieftine (Imagine: Mediafax Foto)

"Trebuie să dezvoltăm medicina personalizată. Este ştiut faptul că fiecare pacient care primeşte un medicament citeşte pe prospect indicaţia de a nu se trata singur şi de a se adresa medicului curant. Medicii la rândul lor primesc şi ei acest avertisment, în ghidurile de specialitate. Ei sunt avertizaţi că tratamentele nu au valabilitate pentru toţi pacienţii, ci trebuie să fie ghidate în funcţie de factorii de risc ai pacientului. Astfel, încercăm să facem medicină personalizată", a spus profesorul Cernescu, prezent la conferinţa "Terapiile celulare", organizată de Fundaţia "Dan Setlacec".

Medicina personalizată trebuie dezvoltată în urma accesului la investigaţii genomice din ce în ce mai ieftine.

"Astfel putem avea dinaintea aplicării unui tratament o serie de predicţii asupra succesului sau eşecului tratamentului, dacă pacientul cu acele doze este subtratat sau supratratat. Astfel de tehnici ajung să ducă la utilizarea unor tratamente mai eficiente", a spus profesorul.

Cernescu a adăugat că la medicina personalizată s-au pretat hepatitele virale şi chiar şi HIV/ SIDA. În urma aplicării tratamentului standard pentru hepatita C, reacţia adversă este anemia. O astfel de investigaţie genomică în hepatită ar putea spune din start, câte de indicată este creşterea dozei sau cu cât ar trebui redusă.

"O serie de medicamente erau administrate fără aceste rezultate. Tratamentele pentru Hepatita C ajung să coste peste 20.000 euro anual, iar succesul nu este cel aşteptat, în timp ce investigaţia genomică costă câteva sute de euro. Rezultatele ne spun cât putem să tratăm pacientul", a adăugat profesorul Costin Cernescu.

El a precizat că în România sunt cel puţin două analize care pot fi făcute prin medicină personalizată.

"Un anumit tratament este valabil pentru unii bolnavi în proporţie de 50%, iar pentru alţii de 90%. Cu o investigaţie genomică am putea avea perspectivă asupra modului în care trebuie administrat tratamentul. Astfel de investigaţii pot fi făcute la «Fundeni» şi în centrele universitare care au capacitatea de a efectua analize genomice", a mai spus profesorul Cernescu.

La rândul lui, profesorul Irinel Popescu a precizat că astfel de teste se pot face şi în cancerul de sân.

"În cancerul de sân facem şi noi astfel de teste. Este bine să conducem tratamentul în acest sens. În afară de cancer de sân pe baza profil genetic se poate anticipa un tratament de cancer colo-renal în hepatocarcinom. Totuşi sunt unele investigaţii care nu ne sunt foarte cunoscute la nivel de masă", a adăugat profesorul Irinel Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici