Medicul psihiatru din Piteşti, despre moartea unui pacient: Nu am comis nicio culpă medicală

Medicul psihiatru din Piteşti, acuzat de neglijenţă de către familia unui tânăr de 32 de ani care a murit după tratament, spune că "nu a comis nicio culpă medicală" şi că pacientul avea multe probleme de sănătate, susţinând că ancheta făcută în acest caz va stabili cauzele decesului.

2280 afișări
Imaginea articolului Medicul psihiatru din Piteşti, despre moartea unui pacient: Nu am comis nicio culpă medicală

Medicul psihiatru din Piteşti, despre moartea unui pacient: Nu am comis nicio culpă medicală (Imagine: Shutterstock)

Medicul Ramona Herişanu a declarat, marţi, că tânărul decedat avea schizofrenie paranoidă, precum şi alte probleme medicale, susţinând că nu a comis "nicio culpă medicală", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"S-au făcut sesizări, se va stabili de către organele în drept ce s-a întâmplat. Pacientul urma, în clinică, de un an şi jumătate tratamentul cu aceeaşi doză de la început până la sfârşit, tratamentul a fost acelaşi lunar, nu s-a făcut nicio supradozare, nicio greşeală medicală. Pacientul avea foarte multe probleme, pe lângă problema gravă psihiatrică, schizofrenie paranoidă, avea şi alte probleme. Nu am comis nicio culpă medicală, era un pacient cu multe probleme medicale", a afirmat psihiatrul Ramona Herişanu.

Medicul a precizat că, în urma acuzaţiilor, nu a fost dat afară de la clinica privată din Piteşti.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Argeş, comisar şef Dănuţ Dinu, a declarat că a fost declanşată o anchetă în acest caz, fiind aşteptate rezultatele expertizei medico-legale, care cuprinde inclusiv un examen toxicologic.

"A fost depusă o plângere. Avem înregistrat un dosar de cercetare penală. Fratele tânărului decedat a depus o plângere penală la Poliţia Piteşti. Ancheta îşi urmează cursul normal, am dispus efectuarea unei expertize medico-legală, care cuprinde inclusiv un examen toxicologic. Nu avem încă rezultatele acestei expertize, noi nu suntem medici şi nu putem să ne pronunţăm asupra cauzei morţii acestui băiat. Expertiza medico-legală este achitată, aşa cum prevede legea de către IPJ Argeş, iar cercetările sunt în desfăşurare", a spus Dinu.

El a precizat că şi medicul Ramona Herişanu a depus o plângere la Poliţie, sesizând că "este asaltată de tatăl tânărului mort şi are probleme cu pacienţii din cauza vizitelor repetate ale acestuia la clinică"

"Poliţiştii i-au spus acestuia (n.r. - tatălui tânărului decedat) să aştepte rezultatul anchetei şi să nu se mai deplaseze la doctoriţă, care s-a simţit probabil hărţuită", a mai spus comisar şef Dănuţ Dinu.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Argeş au precizat că plângerea penală în cazul morţii tânărului a fost depusă de către familia acestuia în 7 septembrie, la o lună după deces, şi au menţionat că nu există nicio încercare de "muşamalizare" a cazului.

Familia unui tânăr de 32 de ani din Piteşti îl acuză de neglijenţă pe medicul psihiatru care îl îngrijea, susţinând că bărbatul ar fi murit în urma unei injecţii pe care o făcea periodic.

Tânărul, Alin George Niţescu, urma de un an şi jumătate un tratament pshiatric, fiind în îngrijirea medicului Ramona Herişanu, care lucra la clinica privată "Dr. Irimia" din Piteşti.

Familia bărbatului susţinea că tratamentul consta în administrarea unei injecţii şi că tânărul ar fi murit în urma administrării unei astfel de doze, care i-ar fi provocat coma.

"Am remarcat că în urma acestor supradoze fiul meu dormea peste 24 de ore în prima zi, când se făcea injecţia, iar în timpul primelor două săptămâni de după injecţie dormea mai mult ca de obicei, revenindu-şi în ultimele două săptămâni ale lunii. Deşi i-am adus acest fapt la cunoştinţa medicului Herişanu Ramona de mai multe ori, fie eu, fie soţia, dânsa ne-a spus că acesta este comportamentul normal şi că nu avem de ce să ne facem griji", a afirmat Viorel Niţescu, tatăl tânărului decedat, într-o scrisoare adresată ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi Colegiului Medicilor.

La rândul său, Doru Niţescu, fratele bărbatului decedat, spune că, imediat după injecţie, tânărului i-a crescut tensiunea şi a adormit, iar medicul, în loc să cheme o ambulanţă, i-ar fi administrat alte injecţii şi perfuzii.

"Pe prospectul medicamentului scria că în cazul în care injecţia era făcută prea aproape de vasele de sânge, iar substanţa intra în circuitul sanguin prea repede sau în cantităţi prea mari, pacientul putea avea stări fie de somnoloneţă, fie de agitaţie. Imediat după administrarea injecţiei, fratele meu a făcut tensiune foarte mare şi a adormit. În loc să cheme de urgenţă salvarea, medicul l-a forţat să bea 1,5 litri de apă şi i-a administrat alte injectii şi perfuzii. A urmat o prioadă în care fratele meu a avut convulsii şi o stare apropiată de delir, vorbind aproape în continuu şi fiind cuprins de o stare de sughiţ. Medicul Herişanu a încercat să îi pună la braţ o perfuzie, dar din cauza stării de agitaţie această procedură nu a reuşit. Atunci a hotărât administrarea unei injecţii cu Diazepam. În final a adormit şi a intrat în comă, vomitând în somn suc gastric. Abia după două ore de agonie, alarmată de posibilitatea ca sucul gastric să fie inhalat, medicul psihiatru a chemat ambulanţa şi, fără să-l însoteasca, l-a expediat la Spitalul Judeţean Pitreşti, unde medicii nu au mai avut ce-i face şi l-au declarat decedat a doua zi", a afirmat Doru Niţescu, prorector la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică.

De asemenea, familia tânărului spunea că Poliţia, anunţată în acest caz, ar trena aflarea cauzei decesului.

Doru Niţescu susţinea că tatălui său, care a fost la Poliţie, i s-ar fi spus că analizele toxicologice pot dura şi un an întrucât costă 900 de lei, iar Poliţia nu are bani pentru a le plăti.

"Am fost la Poliţie cu avocatul şi mi s-a spus că rezultatul vine într-un an, deoarece Poliţia nu dispune de cei 900 de lei. I-am spus poliţistului că plătim noi, dar a spus că nu se poate şi m-a îndreptat către şeful IPJ Argeş. Eu spun că vor să muşamalizeze cazul. O să cerem şi deshumarea dacă analizele toxicologice nu vor corespunde cu ce ne-au spus medicii de la terapie intensivă în momentul decesului. Eu spun că se vrea muşamalizarea cazului", a declarat tatăl lui Alin George Niţescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici