Meleşcanu: În 10 zile prezint Guvernului procedura de achiziţie a avioanelor

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la Iaşi, că în zece zile va prezenta Guvernului, spre aprobare, procedura de achiziţie a avioanelor cu care vor fi dotate Forţele Aeriene ale armatei române, apreciind că varianta cea mai bună este cumpărarea de aparate noi, şi nu second-hand.

15 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: În 10 zile prezint Guvernului procedura de achiziţie a avioanelor

Meleşcanu: În 10 zile prezint Guvernului procedura de achiziţie a avioanelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Există cinci tipuri de avioane care corespund necesităţilor Armatei române. În zece zile vom prezenta Guvernului spre aprobare procedura de achiziţie. Dorim să avem mai întâi un dialog competitiv cu toţi producătorii, iar să apoi să procedăm la selectarea câştigătorului”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu.

El a spus că, personal, înclină spre varianta achiziţionării unor avioane noi, şi nu a unor aparate second-hand.

"Nu doar preţul avionului este important, ci şi costul exploatării ulterioare a aparatului. Suntem prea săraci pentru a ne îmbrăca de la second-hand, aşa că nu cred că soluţia aparatelor la mâna a doua este cea mai bună variantă. Personal, înclin spre cumpărarea de avioane noi. Piloţii reprezintă lucrul cel mai valoros şi nu putem irosi această calitate de care dispunem”, a declarat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a asistat, marţi, la Iaşi, la ceremonia prilejuită de revenirea în ţară a celor 400 de militari ai batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri” Iaşi, care au efectuat o misiune de şase luni în Irak.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şi responsabilii pe înzestrare militară din minister au fost chemaţi la audieri, în data de 17 septembrie, de către Comisia de apărare a Senatului, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele comisiei, social-democratul Cristian Diaconescu.

Comisia de apărare a Senatului a decis, în şedinţa de marţi, să îi cheme la audieri, miercurea viitoare, pe ministrul Apărării şi pe responsabilii cu înzestrarea militară din cadrul MAp.

Diaconescu a precizat că audierile au ca scop informarea comisiei cu privire la planurile MApN de înzestrare cu echipamente militare, avioane, taburi.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, luni, că decizia de achiziţionare a avioanelor multirol va fi una politică, în sensul că Guvernul va anunţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării decizia pentru înzestrare, o comisie interguvernamentală urmând să se întrunească în 10-12 zile.

"Decidenţii politici trebuie să îşi asume o decizie politică vizavi de înlocuirea aparatelor MIG21 Lancer, care şi-au cântat deja cântecul de lebădă. Este o decizie deosebit de importantă, având în vedere faptul că programul este deosebit de costisitor, iar decizia va putea materializa şi interesul României pentru programe care să asigure în primă prioritate creşterea securităţii forţelor care sunt dislocate în teatre de operaţii", a spus Dobriţoiu.

Secretarul de stat în MAp Corneliu Dobriţoiu a apreciat că o decizie de achiziţionare a avioanelor multirol va trebui să ţină cont de faptul că, peste zece ani, F35 va fi aparatul ţărilor NATO, iar investiţia într-un aparat care nu e interoperabil cu acesta ar presupune izolarea de ceilalţi.

"Pe de altă parte, decizia de investiţie într-un aparat nou, în situaţia în care va fi acceptat, va împinge decizia de achiziţionare a unor elicoptere de atac după 2025, 2030, când nevoia reală este acum. Nouă ne mor oameni în teatre", a spus Dobriţoiu.

De altfel, potrivit unor surse militare, poziţia Ministerului Apărării ar fi favorabilă achiziţionării unui număr de 24 de avioane F16, interoperabile cu F35, la un preţ mai mic, ceea ce ar presupune posibilitatea achiziţionării altor 24 de elicoptere de atac, necesare securităţii trupelor din teatre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici