Membrii grupului implicat în traficul de ţigări, printre care şi şeful vămii Albiţa, rămân în arest

Cei patru membri ai grupului implicat în trafic cu ţigări la frontieră, printre care şi şeful vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, rămân în arest, după ce, luni seară, judecătorii Tribunalului Iaşi au decis, după cinci ore de deliberări, prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele lor.

107 afișări
Imaginea articolului Membrii grupului implicat în traficul de ţigări, printre care şi şeful vămii Albiţa, rămân în arest

Membrii grupului implicat în traficul de ţigări, printre care şi şeful vămii Albiţa, rămân în arest (Imagine: Mediafax Foto)

Cei patru - Ghiţă Berbece, Vasile Rodideal, Bogdan Ionuţ Radu şi Nicu Cercel - au fost aduşi în faţa judecătorilor luni la prânz, decizia prelungirii mandatelor de arestare fiind luată după îndelungi deliberări, în jurul orei 20.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urmă cu aproape două luni, şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece şi alte trei persoane au fost reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Iaşi, sub acuzaţia de facilitare de trafic de ţigări, respectiv iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat care introducea ilegal în ţară ţigări.

Potrivit procurorilor ieşeni, membrii grupării sunt acuzaţi că au introdus în ţară, în luna aprilie a acestui an, o cantitate de peste 450.000 de pachete de ţigări, ascunse în spaţii special amenajate în interiorul a trei cisterne. De asemenea în luna iulie, membrii acestei grupări au introdus în ţară în mod fraudulos o altă cantitate de ţigări, transportul fiind efectuat de o altă persoană, Vladimir Mardar, din Republica Moldova. Acesta s-ar fi folosit de documente false emise de o firmă fictivă din Republica Moldova, în acte figurând transport de sucuri.

"Grupul infractional organizat era structurat pe mai multe nivele, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de importanţa rolului pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale. Astfel, la vârful ierarhiei se aflau cei care se ocupau de trimiterea ţigărilor din Republica Moldova în România şi de însoţirea transportului până la predarea acestuia către destinatari. Nivelul următor era format din persoanele ce comandau şi plăteau respectivele transporturi (aceştia ocupându-se şi de identificarea locaţiilor şi vânzarea pe piaţa neagră), ultimul nivel fiind asigurat de persoanele ce se ocupau de descărcarea ţigărilor şi transportul pentru vânzare", se arăta într-un comunicat al DIICOT Iaşi.

Potrivit DIICOT, valoarea estimată a prejudiciului se ridică în acest caz la aproximativ un milion de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici