Metoda fake prin care Rusia descurajează lumea pe reţelele sociale în legătură cu războiul din Ucraina

  • „Sunt suficiente arme şi bani pentru Ucraina”, „Acum e inutil, Occidentul este mai interesat de Israel”
  • Astfel, o reţea de roboţi ruşi răspândeşte fraze false de la Beyoncé, Oprah, Cristiano Ronaldo şi alte vedete mondiale.
  • În spatele mesajelor s-ar afla serviciile ruseşti.
1046 afișări
Imaginea articolului Metoda fake prin care Rusia descurajează lumea pe reţelele sociale în legătură cu războiul din Ucraina

Raportul proiectului „Bot Blocker/Antibot for Navalny”, cu datele companiei de la The Insider, arată că, în spatele operaţiunii care vrea să semene neîncrederea şi să împartă Occidentul pe sprijinul pentru Kiev, stau GRU şi aceleaşi conturi care răspândesc confuzia.

Occidentul ar trebui să înceteze să ofere ajutor financiar Ucrainei. Este inutil să ajuţi Ucraina, pentru că acum Occidentul este „mai interesat” de războiul din Israel. Preşedintele ucrainean „ar fi trebui trimis la un centru de reabilitare”. Ucrainenii „se comportă ca şarlatanii”. „Gaoductul Nord Stream a fost subminat de americani, chiar există cineva care a crezut altfel?”.

Acestea sunt doar câteva dintre „mesajele” sociale pe care fabrica de bot a Kremlinului – o serie de conturi sociale identificate şi monitorizate constant (unele se nasc şi mor la două săptămâni) de către proiectul „Bot Blocker / antibot4navalny” – emise în masă, de la începutul lunii noiembrie, pe Facebook, iar din 23 noiembrie tot pe „X” (twitter), făcându-le să pară declaraţii ale vedetelor de la show business la fotbal, printre care Ashton Kutcher, Cristiano Ronaldo, Beyonce, Oprah.

Falsa Beyonce, de exemplu, spune „Nu pot să cred că ucrainenii mai au atât de mulţi bani: când se vor termina toate astea?”. O falsă Selena Gomez se întreabă „de fiecare dată când ucrainenii primesc bani, nimic nu merge conform planului. Nu ar trebui să fie evident până acum?”.

Falsul Ronaldo: „Prea multe minciuni”

Un Cristiano Ronaldo fake întreabă: „Facem apel la o revizuire a relaţiilor occidentale cu ucrainenii. Prea multe vieţi pierdute, prea multe minciuni”. Toate aceste frazele, evident, nu sunt spuse niciodată de starurile cărora le sun atribuite. Este sunt „fabricate” şi publice în trei limbi: engleză, franceză şi germană.

Reţeaua rusă este deja cunoscută de cercetătorii subiectului şi se numeşte Doppelgänger/RRN. A fost implicată, printre altele, în diseminarea de fotografii cu Steaua lui David pe zidurile Parisului.

Doppelgänger/RRN este folosit şi de două companii care au fost demascate de colectivul rus de investigaţii The Insider, numită Tehnologii Naţionale şi Agenţia pentru Design Social (ASP), şi sunt supuse sancţiunilor europene. Ei sunt, de asemenea, în spatele acestui ultim atac de dezinformare organizată. Proprietarul final al National Technologies LLC este Rostec, conglomeratul tehnologic rusesc deţinut de stat.

Boţii (n.r. - programe de computer care preiau diverse sarcini automatizate)au trimis apoi şi site-ul web EuroBrics, care acum a stabilit legături către Centrul de Servicii Speciale GRU, serviciile militare ruse (în special unitatea lor 54777). Doppelgänger răspândeşte, printre altele, link-uri către site-uri web false ale mass-media occidentale populare.

Pe lângă operaţiunea de antisemitism din Europa, această reţea a lansat recent - cu scuza de a-şi manifesta îngrijorarea faţă de aceste fapte, un videoclip care pare a fi al organizaţiei naţionaliste turce „Lupii gri”, în care teroriştii explică că vor repeta la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris atacul asupra evreilor care a fost efectuat în timpul Jocurilor Olimpice din 1972 de la München, când au fost ucişi 17 persoane, inclusiv 11 membri ai delegaţiei Israelului.

Povestea nu s-a terminat. Nu numai că serviciile ruseşti şi Rostec funcţionează folosind antisemitism şi, de asemenea, site-uri de bârfă şi declaraţii false ale vedetelor, dar, de pe urma acestor conturi, susţine The Ins, Facebook profită: pe Facebook sunt distribuite cartoane cu citate false de la vedete, cu plata pentru publicitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici