Mii de pelerini, aşteptaţi la peştera Sfântului Andrei

Mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi încă din seara de joi la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei, ridicată în vecinătatea peşterii din judeţul Constanţa, în care a trăit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos.

46 afișări
Imaginea articolului Mii de pelerini, aşteptaţi la peştera Sfântului Andrei

Mii de pelerini, aşteptaţi la peştera Sfântului Andrei

În ziua de 30 noiembrie, este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul şi protectorul românilor. Întreaga ţară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peştera în care a vieţuit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei.

Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde, actualmente, există o mănăstire. Locaşul de cult este unicat în spaţiul monastic, incluzând primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

Anual, pelerini din întreaga ţară poposesc la această mănăstire pentru a sta preţ de câteva minute în Peştera Sfântului şi pentru a se închina în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei, din Grecia.

Şi în acest an, Arhiepiscopia Tomisului a organizat o serie de manifestări religios-culturale menite să sublinieze importanţa prăznuirii Întâiului chemat la Apostolie. Astfel, în zilele de 28 şi 29 noiembrie, la Hotelul Malibu, din Mamaia, s-au desfăşurat lucrările celei de-a doua ediţii a simpozionului naţional "Începuturile creştinismului românesc", organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Constanţa. Actuala ediţie a fost prilejuită şi de împlinirea a 1.600 de ani de la săvârşirea Sfântului Teotim I, Arhiepiscop al Tomisului, la sfârşitul secolului al III-lea.

De asemenea, începând de joi, pelerinii vor avea ocazia să se închine moaştelor sfinţilor mucenici de la Adamclisi, Epictet şi Astion, redate cultului după aproape 35 de ani. Descoperite în plină perioadă comunistă, sfintele moaşte au fost tăinuite din ordinul PCR. Astfel, la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, raclele cu sfintele moaşte ale Sfinţilor Epictet şi Astion vor fi aşezate spre închinare alături de relicvariul cu moaşte ale Sfântului Apostol Andrei.

În 30 noiembrie, de la ora 09.00, va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, iar de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa se va desfăşura tradiţionalul concert de Sfântul Apostol Andrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici