Miliardarii emit de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât o persoană obişnuită

Un miliardar emite de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât o persoană obişnuită, potrivit unui studiu citat de CNN.

1383 afișări
Imaginea articolului Miliardarii emit de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât o persoană obişnuită

Miliardarii emit de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât o persoană obişnuită

Raportul publicat de organizaţia caritabilă Oxfam, fondată de britanici, s-a bazat pe o analiză detaliată a investiţiilor a 125 dintre cei mai bogaţi miliardari din lume.

Studiul a constatat că, spre deosebire de oamenii obişnuiţi, investiţiile celor mai bogaţi indivizi reprezintă până la 70% din emisiile acestora.

Potrivit raportului, investiţiile acestor miliardari produc o medie anuală de 3 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) pe persoană, ceea ce este de un milion de ori mai mult decât media de 2,76 tone de CO2 pentru restul de 90% din populaţie.

Nafkote Dabi, responsabil pentru schimbări climatice la Oxfam, a declarat că emisiile generate de stilul de viaţă al miliardarilor, de avioanele lor private şi de iahturi sunt deja de mii de ori mai mari decât cele ale unei persoane obişnuite. Dar dacă sunt luate în calcul emisiile provenite din investiţiile lor, acestea sunt de peste un milion de ori mai mari.

"Aceşti câţiva miliardari au împreună "emisii de investiţii" care echivalează cu amprenta de carbon a unor ţări întregi precum Franţa, Egipt sau Argentina. Responsabilitatea majoră şi în creştere a oamenilor bogaţi pentru emisiile globale este rareori discutată sau luată în considerare în elaborarea politicilor climatice. Acest lucru trebuie să se schimbe. Aceşti investitori miliardari aflaţi în vârful piramidei corporative au o responsabilitate uriaşă în ceea ce priveşte determinarea degradării climei. Ei au scăpat prea mult timp de răspundere", a spus ea.

De asemenea, studiul a constatat că miliardarii aveau în medie 14% din investiţiile lor în industrii poluante, cum ar fi energia şi materiale precum cimentul. Doar un singur miliardar din eşantion a investit într-o companie de energie regenerabilă.

"Avem nevoie de COP27 pentru a expune şi a schimba rolul pe care marile corporaţii şi investitorii lor bogaţi îl joacă în a profita de pe urma poluării care generează criza climatică globală", a declarat Dabi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici