Militari americani, norvegieni şi români au luat cu asalt o navă ostilă - exerciţiu militar în Portul Militar Constanţa

Militari români, americani şi norvegieni au executat, sâmbătă, un exerciţiu demonstrativ în Portul Militar Constanţa în cadrul activităţii de instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale, intitulată "Jackal Stone 2011".

244 afișări
Imaginea articolului Militari americani, norvegieni şi români au luat cu asalt o navă ostilă - exerciţiu militar în Portul Militar Constanţa

Militari americani, norvegieni şi români au luat cu asalt o navă ostilă - exerciţiu militar în Portul Militar Constanţa (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit scenariului exerciţiului, o subunitate a Forţelor pentru Operaţii Speciale, alcătuită din militari din România, SUA şi Norvegia, ia cu asalt o navă ostilă, care nu se supune somaţiilor. Astfel, dintr-un elicopter Puma coboară la bordul navei echipa militarilor români, iar două ambarcaţiuni rapide, unde se află militari americani şi norvegieni, se apropie de nava respectivă şi urcă apoi pe vas.

De asemenea, o altă ambarcaţiune rapidă pe care se află militari români a rămas la mică distanţă de nava respectivă pentru a-i sprijini pe militarii aflaţi deja la bord. În final, echipajul navei este neutralizat.

"Acest exerciţiu demonstrativ ilustrează atacul asupra unei nave care nu s-a supus somaţiei la bordul căreia se presupune că ar fi elemente ostile. Apoi, această navă este oprită, militarii noştri ajung la bord, execută căutarea şi verificarea încărcăturii, verificarea personalului după care persoanele reţinute sunt predate autorităţilor în drept", a declarat comandantul Componentei de Operaţii Speciale din cadrul Statului Major General, colonelul Marius Crăciun, la finalul exerciţiului.

De asemenea, comandantul trupelor americane de operaţii speciale din Europa, generalul Michael Repass, a spus că acest exerciţiu îşi propune promovarea cooperării şi interoperabilităţii între structurile implicate.

"Scopul principal al exerciţiului este să dezvoltăm interoperabilitatea între forţele noastre şi să lucrăm cât mai mult împreună. Am fost întrebat de ce este acest exerciţiu important pentru Statele Unite. Este important pentru că ne antrenăm împreună, este important pentru că lucrăm împreună, în prezent forţele speciale americane şi române lucrează împreună în Afganistan", a afirmat generalul Michael Repass.

Exerciţiul "Jackal Stone 2011", care se desfăşoară între 12-24 septembrie, este cea mai importantă activitate de instruire întrunită a Forţelor pentru Operaţii Speciale din Europa. La exerciţiul găzduit în comun de România, Bulgaria şi Ucraina, participă peste 1.000 de militari. Alături de militarii celor trei ţări gazdă, la exerciţiu mai participă luptători de forţe speciale din Croaţia, Lituania, Norvegia, Polonia, SUA şi Ungaria.

Cei peste 150 de militari români participanţi la exerciţiu provin din Regimentul 1 operaţii speciale şi Grupul naval al forţelor pentru operaţii speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici