Militarul român ucis în Afganistan va fi repatriat vineri

Sublocotenentul post-mortem Valerică Leu, căzut la datorie în Afganistan, va fi repatriat vineri, cu o aeronavă militară, pe aeroportul miliar Otopeni, la eveniment urmând să fie prezentat decretul preşedintelui de conferire a Ordinului Naţional Steaua României în grad de cavaler, potrivit MApN.

20 afișări
Imaginea articolului Militarul român ucis în Afganistan va fi repatriat vineri

Militarul român ucis în Afganistan va fi repatriat vineri (Imagine: MApN)

"Sublocotenentul post-mortem Valerică Leu, căzut la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, va fi repatriat cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Române, astăzi, 14 mai, în jurul orei 16.00, pe aeroportul militar de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, vor participa la ceremonia militară şi religioasă organizată la aeroport. În cadrul ceremoniei, se va da citire ordinului ministrului Apărării Naţionale prin care sergentului-major Valerică Leu i s-a acordat gradul de sublocotenent post-mortem.

Va fi prezentat, de asemenea, decretul Preşedintelui României privind conferirea, post-mortem, a Ordinului Naţional Steaua României, în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război, în semn de înaltă recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit de eroul Valerică Leu în timpul executării misiunii", se arată într-un comunicat al MApN.

Sergentul-major Valerică Leu, din cadrul Batalionului 33 Manevră, dislocat în Afganistan, a căzut la datorie, miercuri, la ora 8.30 (ora României), în timpul unei misiuni.

Sergentul-major făcea parte dintr-o subunitate de intervenţie solicitată pentru securizarea unei căi de acces. În timpul operaţiunii de securizare, subofiţerul a declanşat explozia unei mine antipersonal, fiind grav rănit.

Militarului i s-a acordat primul ajutor şi a fost evacuat de urgenţă pe calea aerului la Spitalul militar din Baza Lagman. Cu toate eforturile medicale depuse, în urma rănilor suferite, sergentul-major Valerică Leu a decedat, se mai arată în comunicat.

Subofiţerul, promoţie 2003, avea vârsta de 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici