Ministerul Educaţiei îşi va face propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată

Ministerul Educaţiei susţine că standardizarea evaluărilor este o componentă esenţială a reformei în educaţie şi anunţă că îşi va face propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată.

141 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei îşi va face propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată

Ministerul Educaţiei îşi va face propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată

Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că a publicat rezultatelor Programului-Pilot de Testare Standardizată, desfăşurat la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie.

Reprezentanţii instituţiei susţin că testările standardizate pot produce date în măsură să ghideze deciziile la toate nivelurile, aceste date fiind esenţiale pentru relevanţa deciziilor la nivelul sistemului de educaţie: de la decizii ale elevului sau ale părintelui, la decizii la nivel de clasă, la nivel de şcoală şi la nivel naţional.

Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, va realiza propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii învăţământului preuniversitar, lege al cărei proiect se afla în consultare publică până la data de 24 august.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, testarea standardizată asigură pentru elevi o evaluare corectă, cuantificabilă şi comparabilă, un feedback consistent şi în timp real, care poate fi transpus în acţiuni remediale direcţionate spre nevoile individuale identificate, iar pentru profesori reprezintă un instrument extern validat, care poate valida şi susţine evaluarea proprie, o modalitate de a identifica nevoile de învăţare, lacunele, pentru a individualiza şi focaliza acţiunile remediale, un mod de a economisi timpul dedicat creării de itemi de testare şi de corectare şi un mod de a realiza evaluări comparative pe anumite competenţe.

De asemenea, pentru părinţi, oferă un feedback consistent şi constant pe rezultatele reale ale învăţării, inclusiv o monitorizare a progresului şcolar, şi un diagnostic extern şi serios asupra achiziţiilor copilului şi asupra eficienţei actului educaţional pe tot parcursul acestuia, nu doar în momente de bilanţ.

Pentru şcoli, testele standardizate sunt un instrument de management educaţional, fundamentat pe analiza de date, iar pentru sistemul de educaţie reprezintă o sursă de date pe analiza cărora se pot fundamenta politici educaţionale în domeniul curriculumului, programelor naţionale de suport şi se pot realiza analize de performanţă ale sistemului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici