Ministerul Finanţelor anchetează modul în care autorităţile locale plătesc bursele elevilor

Ministerul Finanţelor anchetează modul în care autorităţile locale plătesc bursele de performanţă, merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar.

276 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor anchetează modul în care autorităţile locale plătesc bursele elevilor

Ministerul Finanţelor anchetează modul în care autorităţile locale plătesc bursele elevilor

Ministerul precizează că prin Legea Bugetului de stat 317/2021 pentru anul 2022 a fost alocată suma de 1,031 mld lei pentru plata acestor burse, sumă majorată cu alte 300 mil lei în urma rectificării bugetare. Banii au fost alocaţi din sumele defalcate de TVA şi au fost viraţi în conturile Trezoreriilor locale, fiind puşi la dispoziţia unităţilor administrativ- teritoriale, pentru tragere, în baza unei cereri.

Aşadar, banii nu sunt la MF, ei pot fi traşi direct de UAT-uri de la unităţile locale ale Trezoreriei.

Sumele aprobate prin legile bugetare anuale şi prin cele de rectificare sunt la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale odată cu aprobarea lor în bugetele proprii şi parcurgerea etapelor prevăzute de lege pentru utilizarea fondurilor.
Utilizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată de către autorităţile administraţiei publice locale se face prin solicitarea acordării sumelor cuvenite la unitatea Trezoreriei Statului la care sunt arondate.

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu aceată destinaţie.

Ca urmare a articolelor apărute în presă, MF a demarat o anchetă la nivelul judeţelor, pentru stabilirea planului şi execuţiei sumelor defalcate din TVA şi a destinaţiei acestora la nivelul UAT-urilor, în vederea aflării cu rapiditate şi exactitate a blocajelor şi remedierii situaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici