Ministerul Justiţiei propune ca funcţionarii din penitenciare să primească sporuri pentru condiţii periculoase

Ministerul Justiţiei propune un ordin prin care funcţionarii din penitenciare să primească sporuri pentru condiţii periculoase între 50 şi sută la sută din salariul de bază, respectiv cei care lucrează permanent în secţiile unde sunt îngrijiţi bolnavii de HIV/SIDA sau tuberculoşii.

465 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei propune ca funcţionarii din penitenciare să primească sporuri pentru condiţii periculoase

Ministerul Justiţiei propune ca funcţionarii din penitenciare să primească sporuri pentru condiţii periculoase (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ministerul Justiţiei propune un Ordin prin care se aprobă Normele privind condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii deosebit de periculoase personalului din sistemului administraţiei penitenciare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din ordin, pus în dezbatere publică joi, pe site-ul just.ro.

Normele privind condiţiile de acordare a sporului stabilesc locurile de muncă, categoriile de personal, procedura şi modalitatea de acordare a sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare.

Prin "personalul din sistemul administraţiei penitenciare" se înţelege funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici şi personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare.

Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se acordă între 50 -100 la sută din salariul de bază, pentru următoarele activităţi:

a) personalului din penitenciarele-spital care lucrează permanent în secţiile sau compartimentele de pneumoftiziologie, cu paturi;

b) personalului de specialitate medico-sanitar din penitenciarele spital care lucrează permanent în secţiile sau compartimentele cu paturi în care sunt îngrijiţi bolnavii de HIV/SIDA şi personalul din laborator care lucrează testele HIV/SIDA;

c) personalului din penitenciarele spital care lucrează permanent în laboratoarele de bacteriologie BK, care manipulează culturi vii de BK sau alte produse de degradare BK;

d) personalului care, în cadrul programului normal de muncă, îşi desfăşoară activitatea, fracţionat, în contact direct cu bolnavii din secţiile sau compartimentele de pneumoftiziologie, personal ce va beneficia de sporul prevăzut în prezentele norme, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii;

e) personalului care, în cadrul programului normal de muncă, îşi desfăşoară activitatea, fracţionat, în secţiile HIV/SIDA din penitenciarele–spital, personal ce va beneficia de sporul prevăzut în prezentele norme, proporţional cu timpul efectiv lucrat în contact direct cu pacienţii şi produsele biologice;

f) personalului din penitenciare, centre de reeducare şi penitenciare spital (altele decât cele cu secţii sau compartimente de pneumoftiziologie) care desfăşoară activităţi directe cu bolnavii de tuberculoză contagioşi (BK pozitiv), proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii;

g) personalului din penitenciare, centre de reeducare şi penitenciare spital (altele decât cele cu secţii sau compartimente de HIV/SIDA) care desfăşoară activităţii directe cu bolnavii de HIV/SIDA, proporţional cu timpul efectiv lucrat în contact direct cu pacienţii şi produsele biologice.

În penitenciare şi centre de reeducare, pentru personalul care desfăşoară activităţi directe cu persoana privată de libertate diagnosticată cu tuberculoză în formă contagioasă, sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se va putea acorda pentru o perioadă de 30 de zile anterioare datei confirmării diagnosticului.

Pentru acest personal sporul pentru condiţii deosebit de periculoase este de 50 la sută din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

În vederea acordării sporului, directorul penitenciarului, al centrului de reeducare şi al penitenciarului-spital va numi o comisie formată din: responsabilul cu securitatea şi sănătatea în muncă, şeful structurii resurse umane, şeful structurii financiar-contabile, directorul medical sau, după caz, medicul unităţii şi câte un reprezentant al organizaţiilor sindicale reprezentative la nivelul acelei unităţi.

Atribuţiile comisiei sunt următoarele:

a) constată diagnosticul medical pentru bolnavii de tuberculoză contagioşi (BK pozitiv) sau bolnavi de HIV/SIDA, în baza documentelor oficiale transmise de medicul specialist;

b) propune concret persoanele care, prin natura atribuţiilor de serviciu, desfăşoară activităţi în locurile de muncă prevăzute la art. 2;

c) stabileşte perioada efectiv lucrată de fiecare persoană în condiţii de muncă deosebit de periculoase, pentru persoanele prevăzute la art. 2 lit. d) - g), pe baza formularelor de prezenţă prevăzute la art. 5;

d) stabileşte procentul concret al sporului pentru condiţii deosebit de periculoase, pentru fiecare dintre persoane prevăzute la lit.

e), în baza criteriilor şi factorilor prevăzuţi la alin. (3).

Stabilirea concretă a sporului se face pe baza următoarelor criterii şi factori:

a) riscul concret de îmbolnăvire şi de accidentare;

b) indicii de morbiditate, structura şi nivelul morbidităţii, în raport cu specificul locului de muncă;

c) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

d) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi.

Propunerile comisiei, fundamentate pe pontajele transmise de şefii de compartimente, avizate de medicul şef, se aprobă de conducătorul unităţii şi se transmit structurii financiar-contabile pentru efectuarea lunară a plăţii.

Pentru evidenţa timpului efectiv lucrat efectiv în condiţii de muncă deosebit de periculoase (pe zile şi ore) se utilizează pontajele întocmite de şeful de compartiment precum şi alte registre necesare pentru evidenţa timpului lucrat în astfel de condiţii.

Fiecare unitate penitenciară va transmite Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor documentaţia privind acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase care va verifica, prin Direcţia economico-administrativă şi Direcţia medicală, modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

În cazul constatării unor nereguli sau abuzuri privind acordarea sporului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va dispune conducătorului unităţii reevaluarea şi, după caz, revizuirea modului de acordare a acestui spor, în sensul sistării sau modificării sale.

Documentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, orice dispoziţie contrară se abrogă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici