Ministerul Muncii: Toate dosarele de încadrare în grad de handicap vor fi reverificate

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Nicolae Ivăşchescu, a declarat luni, la dezbaterea proiectului de Lege privind asistenţa socială, că după verificarea prin sondaj a dosarelor de încadrare în grad de handicap, se va trece la controlarea tuturor persoanelor.

567 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii: Toate dosarele de încadrare în grad de handicap vor fi reverificate

Ministerul Muncii: Toate dosarele de încadrare în grad de handicap vor fi reverificate (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, participanţi la dezbatere, au solicitat şi verificarea persoanelor încadrate permanent în grad de handicap, motivând că unii au primit de ani de zile această încadrare în grad de handicap şi nimeni nu a mai verificat ulterior dacă situaţia lor nu s-a îmbunătăţit.

"Ştim că sunt probleme şi că unele grade au fost acordate aşa cum au fost încadrate. O să facem acest lucru pe tot teritoriul ţării", a mai spus Ivăşchescu.

Potrivit unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX în februarie, prestaţiile pentru persoanele cu handicap vor fi comasate într-un singur program, unificat cu pensiile de invaliditate.

Astfel, pentru persoanele cu handicap va fi instituită o singură prestaţie, dar în cuantumuri diferenţiate în funcţie de gradul de handicap şi nevoile specifice.

"Beneficiile se menţin, dar se estimează acordarea lor la un număr redus de persoane, prin unificarea criteriilor şi sistemelor pentru persoanele cu handicap şi pensiile de invaliditate", se arată în document.

Alte măsuri pregătite de Executiv sunt asigurarea unui număr crescut de inspecţii pentru eliminarea fraudelor, utilizarea mai bună a "sesizărilor" din partea publicului larg (prin linii telefonice gratuite sau internet), stabilirea unui sistem de sancţionare a solicitărilor frauduloase adresate sistemului de asistenţă socială, utilizarea unor metode alternative de plată, precum plata directă la furnizorul unui serviciu (întreţinere locuinţă, încălzire, servicii creşă), utilizarea de vouchere sau a cardului social pentru acoperirea costurilor unor bunuri indispensabile vieţii zilnice, interconectarea sistemelor de baze de date referitoare la beneficiarii de drepturi sociale cu alte surse de date relevante (bazele de date ale Casei de Pensii, Agenţiei de Ocupare şi Formare Profesională, Registrului Civil, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală).

După aplicarea acestor măsuri, ponderea prestaţiilor sociale în PIB ar urma să scadă, până în 2013, de la 1,77% la 1,41%, iar cea a pensiilor sociale şi altor beneficii de la 1,08% la 0,67%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici