Ministerul Sănătăţii a elaborat proiecte de acte normative pentru reglementarea îngrijirii pacienţilor arşi

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că demersurile pentru a crea „propriul sistem de tratament al marilor arşi” sunt în proces de desfăşurare, elaborându-se două proiecte de acte normative ce prevăd noi reglementări care vizează îngrijirile medicale pentru pacienţii cu arsuri.

119 afişări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a elaborat proiecte de acte normative pentru reglementarea îngrijirii pacienţilor arşi

Ministerul Sănătăţii a elaborat proiecte de acte normative pentru reglementarea îngrijirii pacienţilor arşi

Două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienţii cu arsuri au fost elaborate informează Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că aprobarea acestor Ordine va duce la eliminarea sincopelor în privinţa transferului în străinătate a pacienţilor.

“Am dorit să existe o procedură clară, astfel încât ori de câte ori apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementări, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arşi ”, a spus Sorina Pintea, printr-un comunicat de presă.

Conform datelor comunicatului, cele două documente care reglementează tema îngrijirilor medicale pentru pacienţii cu arsuri, respectiv „Ordin pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave” şi „Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri” se află în transparenţă decizională, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii ministerului precizează faptul că primul proiect de Ordin reglementează condiţiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri.

„Proiectul prevede că transferul în străinătate se va face numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri şi numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arşilor grav de la nivel naţional sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, responsabilă de analiza dosarului medical al pacientului şi de stabilirea necesităţii transferului acestuia în străinătate va fi o comisie formată din 3 membri: medicul curant al pacientului, medicul Şef linie de gardă ATI şi medicul Şef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz.

„Această comisie se întruneşte în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului”, spun reprezentanţii ministerului.

Sursa citată mai precizează că decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate va fi transmisă Ministerului Sănătăţii.

„Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienţilor cu arsuri la servicii medicale prin asiguarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arşi”, informează reprezentanţii ministerului.

Potrivit datelor comunicatului, al doilea proiect de Ordin propune ca „recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfăşoare în secţia de Medicină Fizică şi de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în alte secţii de Medicină Fizică şi de Recuperare, în ambele situaţii asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea medicală a pacienţilor cu arsuri grave”.

În acelaşi proiect mai este prevăzut şi faptul că centrul pentru arşi care asigură îngrijiri pentru copii, să fie inclusă în schema de personal şi medici în specialitatea pediatrie şi chirurgie pediatrică.

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii transmit că cele două proiecte au fost elaborate specialişti în ATI, chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi recuperare medicală din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu consultarea reprezentanţilor pacienţilor care au suferit arsuri.

Taguri:
arsi,
reglementari,
ms

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici