Ministerul Sănătăţii are nevoie de 32 de milioane de lei pentru bănci de sânge şi ţesuturi în spitale

Ministerul Sănătăţii are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru finalizarea unui proiect Phare din 2006 care vizează deschiderea unor bănci de sânge şi de celule în spitale, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern supus dezbaterii publice.

98 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii are nevoie de 32 de milioane de lei pentru bănci de sânge şi ţesuturi în spitale

MS are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru bănci de sânge şi ţesuturi în spitale (Imagine: Shutterstock)

Proiectul prevede alocarea sumei de 31.962.000 lei, inclusiv TVA, pentru anii 2013, 2014 şi 2015, în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectului "Sprijinul destinat autorităţilor de sănătate din România pentru implementarea directivelor UE privind băncile de sânge - unităţile de transfuzie - din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane".

"Este necesar ca Ministerul Sănătăţii să întreprindă demersurile necesare în vederea includerii în bugetul de stat a sumelor necesare în fişa de proiect (...) Prin implementarea acestui proiect, se asigură o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate şi a unor soluţii terapeutice moderne, cu adânc răsunet în starea de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi şi celule şi clinici specializate din alte ţări. În absenţa implementării acestui proiect şi deci şi a unui control eficace în domeniile menţionate, riscurile sunt sporite şi relaţia inter-europeană, şi nu numai, cu celelalte reţele de bănci de ţesuturi şi celule devine imposibilă, contrar directivelor europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, implementarea proiectului va duce la creşterea numărului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

Astfel, vor scădea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care îşi găsesc rezolvarea prin transplant, au precizat iniţiatorii.

Termenul de transpunere a directivei europene privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de ţesuturi şi celule a fost 31 august 2008.

România a raportat la Comisia Europeană transpunerea directivei, însă, în privinţa băncilor de ţesuturi şi celule, prevederile directivei nu au fost aplicate nici până în prezent.

"Deci suntem în întârziere cu 5 ani în domeniul transplantului de ţesuturi şi celule. Pentru îndeplinirea acestor obligaţii, România a propus încă din 2005 şi Comisia Europeană a aprobat, proiectul Phare 2006/018-147.03.11, el având termen de implementare noiembrie 2008", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 13 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici