Ministerul Sănătăţii cere anchetă la Spitalul Judeţean Bacău, unde un copil a fost legat de pat

Ministerul Sănătăţii face apel la Consiliul Judeţean Bacău să declanşeze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei secţii pediatrice, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

603 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii cere anchetă la Spitalul Judeţean Bacău, unde un copil a fost legat de pat

Ministerul Sănătăţii cere anchetă la Spitalul Judeţean Bacău, unde un copil a fost legat de pat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit lui Arafat, la ora actuală, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău fac cercetări la faţa locului, MS cerând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini.

Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că va declanşa o anchetă internă la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioadă a fost legat copilul, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată una de "extremă urgenţă".

"Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuţie", a spus directorul medical.

Potrivit aceleiaşi surse, copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparţinători, mama sa fiind internată în Secţia de TBC a spitalului.

"În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei", a declarat Aurelia Ţaga.

Conform acesteia, conducerea spitalului va declanşa o anchetă pentru a vedea pe ce perioadă a fost legat copilul de pat.

"Eu nu permit şi nu sunt de acord cu asemenea practici, deşi, aşa cum am mai spus, în situaţii de extremă urgentă, sunt permise de regulamentul de funcţionare a spitalului", a spus Ţaga, adăugând că personalul necesar desfăşurării activităţii în sectorul respectiv este insuficient.

Sorin Bârlădeanu, director în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău, a declarat că băieţelul a fost adus la spital de către mama sa, care nu a putut sta alături de copil întrucât şi ea era bolnavă şi a fost nevoie să fie internată într-o altă secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

Potrivit sursei citate, copilul a fost diagnosticat cu faringită acută, iar mama acestuia a fost internată simultan într-o altă secţie a spitalului, fiind şi ea bolnavă.

"Am luat legătura cu directorul medical al spitalului pentru a face o primă evaluare a cazului. Am identificat copilul şi am luat date despre siguranţa acestuia şi am constatat că, atunci când nu putea fi supravegheat şi când persoanele care trebuiau să-l îngrijească aveau alte lucruri de făcut, era legat de pat pe perioade scurte de timp. Mi s-a spus că acest lucru se făcea pentru siguranţa copilului. Când am ajuns noi acolo, copilul nu era legat. Acum o voi vizita pe mama copilului, iar apoi vom face o evaluare socială la domiciliul familiei copilului", a spus Sorin Bârlădeanu.

Sursa citată a precizat că, până la ora actuală, cazul copilului respectiv nu a fost în atenţia Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău.

"Acum vom face o evaluare socială. În funcţie de situaţia socială a familiei respective vom vedea dacă este nevoie să intervenim sau nu", a conchis Bârlădeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici