Ministerul Sănătăţii cere serviciilor de ambulanţă să alerteze echipajele pentru caniculă. RECOMANDĂRILE Ministerului privind alimentaţia şi expunerea la soare

Ministerul Sănătăţii a cerut, marţi, serviciilor de ambulanţă să alerteze echipajele şi să le suplimenteze dacă va creşte numărul persoanelor afectate de caniculă, iar direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale trebuie să stabilească locurile unde pot fi amenajate puncte de asistenţă.

390 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii cere serviciilor de ambulanţă să alerteze echipajele pentru caniculă. RECOMANDĂRILE Ministerului privind alimentaţia şi expunerea la soare

Ministerul Sănătăţii cere serviciilor de ambulanţă să alerteze echipajele pentru caniculă. RECOMANDĂRILE Ministerului privind alimentaţia şi expunerea la soare (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Potrivit solicitării transmise de Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Astfel, vor fi identificate, amenajate şi marcate în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale spaţii cu aer condiţionat, unde să poată fi distribuită apă populaţiei.

De asemenea, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv dacă şi-au asigurat stocurile de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de canicula, dacă funcţionează generatoarele de rezervă şi dacă au rezerve de apă, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

În taberele şcolare, direcţiile de sănătate publică vor verifica dacă sunt respectate condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie.

Verificări vor fi făcute şi în unităţi alimentare, pentru a vedea dacă sunt respectate condiţiile igienico-sanitare la depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare. Totodată, se va verifica dacă angajaţii acestor unităţi şi-au făcut controlul medical periodic.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic a 1,5 - 2 litri de lichide, respectiv un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, se recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, precum pepene galben sau roşu, prune, castraveţi şi roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Totodată, trebuie evitat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), care favorizează deshidratarea, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii îi sfătuiesc pe cei care merg prin soare la orele amiezii să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici