Ministrul Apărării a dispus constituirea unei comisii pentru a analiza înaintarea în gradul de general a lui Oprea

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea.

3342 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării a dispus constituirea unei comisii pentru a analiza înaintarea în gradul de general a lui Oprea

Ministrul Apărării a dispus constituirea unei comisii pentru analiza înaintării în grad a lui Oprea

"Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale remis, marţi, MEDIAFAX.

Gabriel Oprea a fost decorat de doi preşedinţi: Emil Constantinescu, care în 2000 i-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler şi Ion Iliescu care în 2002 l-a distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. În octombrie 2009, preşedintele de la acea vreme Traian Băsescu l-a înaintat în grad prin decret, Gabriel Oprea devenind astfel general cu patru stele în rezervă.

Gabriel Oprea a preluat prima funcţie guvernamentală în 2001, fiind numit, în Cabinetul Năstase, secretar de stat şi preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului. A ocupat această funcţie până în 2002, dar a revenit anul următor în guvern ca ministru delegat pentru Administraţia Publică, unde a stat tot un an. În 2008, a ocupat, timp de 20 de zile, funcţia de ministru de Interne, în Guvernul PSD-PNL. După ruperea coaliţiei, Gabriel Oprea a rămas un susţinător al PDL, devenind ministru de Interne, din 2009 şi până în 2012, în timpul guvernelor Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. Această poziţie s-a datorat şi fostului preşedinte Traian Băsescu, care l-a "reevaluat" după ce în trecut spusese că "face parte din mafia personală a lui Adrian Năstase". Tot în perioada guvernării PDL, Oprea şi-a făcut partid - Uniunea Naţională pentru Progresul României - în care a adunat parlamentari de la toate partidele politice. Odată cu trecerea moţiunii de cenzură din aprilie 2012, sprijinită de UNPR, Gabriel Oprea iese din guvern, deşi formaţiunea sa sprijină, din Parlament, USL.

Ieşirea lui Oprea din Cabinet, pentru a doua oară de la sfârşitul anului 2008, durează doar şapte luni, până la alegerile parlamentare din 2012, când Victor Ponta devine din nou prim-ministru. Oprea intră în Cabinet ca vicepremier pe domeniul apărării şi siguranţei naţionale, însă fără portofoliu. După ruperea USL, Gabriel Oprea primeşte şi portofoliul Internelor împreună cu funcţia de vicepremier. Fostul lider UNPR a îndeplinit, interimar, şi funcţia de prim-ministru, între 22 iunie şi 9 iulie, timp în care Victor Ponta a lipsit de la Palatul Victoria, ca urmare a operaţiei la genunchi suferite în Turcia.

În cei şapte ani în care a fost prezent în guverne, Oprea a devenit o figură controversată a scenei politice, culminând cu acuzaţiile repetate de plagiat, ingerinţe şi presiuni în activitatea TVR, dar şi cu cel mai recent scandal privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana sa oficială.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici