Ministrul Justiţiei cere modificarea legislaţiei privind percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi prinderea în flagrant

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a cerut Direcţiei de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei să evalueze legislaţia în ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant, precum şi să propună de urgenţă, măsuri de modificare a legii.

1631 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei cere modificarea legislaţiei privind percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi prinderea în flagrant

Ministrul Justiţiei cere modificarea legislaţiei priveşte percheziţia domiciliară şi protecţia victimelor

"Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoştinţă din mass media despre această situaţie halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităţilor sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieţi omeneşti. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea şi regretul faţă de această crimă oribilă. Ministrul Justiţiei prezintă sincere condoleanţe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare şi asigură atât familia, cât şi opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ţine de competenţa sa legală", arată ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă, postat pe pagina de Facebook.

Ministrul justiţiei i-a solicitat procurorului general să dispună efectuarea de verificări pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din judeţul Olt.

"Totodată, ministrul justiţiei a cerut Direcţiei de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei să evalueze legislaţia în domeniu, atât în ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant, precum şi să propună de urgenţă, măsuri de modificare a legislaţiei, astfel încât asemenea situaţii să fie evitate pe viitor", potrivit sursei citate.

Fifor, despre crima de la Caracal: Orice vulnerabilitate a legislaţiei în vigoare trebuie corectată

Mihai Fifor, secretarul general al PSD, afirmă, vineri, că orice eroare de procedură constatată în urma anchetei MAI la Caracal, unde autorităţile au încercat să intervină în cazul fetei ucise, va fi sancţionată "drastic", iar orice vulnerabilitate a legislaţiei în vigoare "trebuie corectată".

"Crima de la Caracal este o tragedie greu de pus în cuvinte. Este un caz şocant, o dramă care a zguduit o ţară întreagă. Sunt alături de rudele îndurerate şi le transmit întreaga mea compasiune. Este obligatoriu să fie elucidat de urgenţă acest caz, iar cei care au greşit să plătească. Ministrul Afacerilor Interne va coordona direct ancheta la faţa locului, iar în cadrul şedinţei CSAT de marţi este obligatoriu să fie analizată şi responsabilitatea STS în acest caz. Orice eroare de procedură rezultată în urma anchetei va fi sancţionată drastic, iar orice vulnerabilitate a legislaţiei în vigoare trebuie corectată", a scris, vineri, pe Facebook, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor.

Viorica Dăncilă a declarat, despre cazul fetei care a fost ucisă în Olt, că ministrul Afacerilor Interne Nicolae Moga se va deplasa la Caracal pentru a avea concluziile anchetei cât mai rapid posibil. Aceasta a spus că vor fi luate măsuri "foarte ferme" în ceea ce priveşte intervenţia autorităţilor.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a anunţat, vineri, că l-a destituit din funcţie pe inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Nicolae Eugen Alexe, care era împuternicit pe această poziţie, în urma neregulilor din cazul fetei ucise în Caracal.

Şeful Poliţiei Române a aunţat că poliţiştii de la Caracal au aşteptat ordinul procurorului, care era şeful misiunii respective, însă a recunoscut că agenţii puteau interveni în orice moment, odată ce ştiau locaţia. „Poliţia şi cu Parchetul, care erau ajuns acolo, au intrat atunci când a dispus domnul procuror, la ora 6 dimineaţa”, a afirmat Buda, la Antena 3.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

Surse judiciare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că autorizaţia de percheziţie a locuinţei lui Gheorghe Dincă, suspectul în cazul crimei din Caracal, s-ar fi dat vineri dimineaţa, în jurul orei 3.00 – 3.30. Cu toate acestea, percheziţia domiciliară a început doar la ora 6.00 dimineaţa, au precizat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici