Ministrul Justiţiei, întâlnire cu asociaţiile grefierilor pe tema salarizării

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii sindicali ai grefierilor pentru a discuta problemele legate de salarizare, plata orelor suplimentare, dar şi despre statutul acestora. Întrevederea vine după ce grefierii şi-au exprimat nemuţumirile referitoare la venituri.

630 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, întâlnire cu asociaţiile grefierilor pe tema salarizării

Ministrul Justiţiei, întâlnire cu asociaţiile grefierilor pe tema salarizării

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei, în cadrul întâlnirii s-a discutatat despre aplicarea legii salarizării, suplimentarea schemelor de personal şi plata orelor suplimentare.

De asemenea, au fost abordare aspecte privind modificarea legii care reglementează statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

"În acest context, ministrul Justiţiei a menţionat faptul că, la nivelul Ministerului Justiţiei, au fost întreprinse toate măsurile necesare aplicării unitare a dispoziţiilor cuprinse în legea de salarizare. De asemenea, în ceea ce priveşte modificarea Legii 567/2004, prof. univ. dr. Tudorel Toader a expus etapele ce urmează a fi parcurse în vederea aprobării proiectului de act normativ, precum şi o parte din modificările avute în vedere", reiese din comunicatul de presă al instituţiei.

Săptămâna trecută, Asociaţia Grefierilor din România a anunţat că personalul auxiliar şi conex nu a fost consultat cu privire la elaborarea unui nou statut, aşa cum spunea pe 12 martie ministrul Justiţiei. Grefierii susţin că s-a creat discriminare privind modul de salarizare, ameninţând cu proteste.

"Nu am fost consultaţi cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar şi conex, demers absolut necesar într-un stat de drept şi democratic. Deşi ministrul justiţiei a afirmat că a rezolvat problema eliminării vârstei de pensionare în ceea ce priveşte acordarea pensiei de serviciu, nu avem cunoştinţă de un proiect de act normativ, elaborat în acest sens. S-a creat o stare de discriminare în ceea ce priveşte salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex,din cauza pasivităţii ministrului justiţiei în ceea ce priveşte elaborarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea condiţiilor de muncă, ordonatorii secundari de credite interpretând diferit dispoziţiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor", transmiteau săptămâna trecută Asociaţia Grefierilor şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare, printr-un comunicat de presă.

Reacţia grefierilor vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, 12 martie, că din statutul grefierilor va fi eliminată condiţia ca aceştia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiţia de 25 de vechime în muncă. Ministrul Justiţiei a precizat că această categorie profesională din justiţie ar putea trece în subordinea Ministerului Justiţiei, printr-o secţie specială care va fi înfiinţată sau în una deja existentă.

"Statutul lor e aproape gata. Probabil săptămâna asta îi dăm drumul în circuitul de avizare, respectând propunerile de la Şcoala Naţională de Grefieri de la CSM. În opinia mea a ieşit un statul consolidat, în acord cu cerinţele lor (..) Am avut multe întâlniri cu dânşii şi cred că ne-am înţeles", a declarat Toader, într-o conferinţă de presă.

Referitor la nemulţimirile grefierilor în ceea ce priveşte salarizarea, ministrul Jusţiei a explicat că acest aspect nu este stabilit de el, ci de tribunale, curţile de apel sau judecătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici