Ministrul Justiţiei, la o zi după prezentarea evaluării şefilor de parchete: Eu mi-am exercitat competenţele mele legale şi constituţionale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, întrebat dacă evaluarea şefilor de parchete nu ar fi trebuit făcută de un procuror desemnat, că el şi-a exercitat competenţele legale şi constituţionale.

1026 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, la o zi după prezentarea evaluării şefilor de parchete: Eu mi-am exercitat competenţele mele legale şi constituţionale

Ministrul Justiţiei, la o zi de la prezentarea raportului: Eu mi-am exercitat competenţele mele legale şi constituţionale (Foto Mediafax/ Alexandru Dobre)

,Nu m-am uitat aseară la televizor absolut deloc. Nu ştiu care sunt criticile, dar vă asigur că sunt proceduri diferite, iar eu mi-am exercitat competenţele mele legale şi constituţionale. La revedere!", a declarat, joi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la intrarea în şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrebat dacă evaluarea nu ar fi trebuit făcută de un procuror desemnat.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie şi a procurorului şef DNA", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la finalul declaraţiei de presă avute după încheierea evaluării activităţii parchetelor.

Ministrul Justiţiei a precizat însă că va monitoriza de acum înainte activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Ceea ce ceea ce considerăm oportun în spiritul existenţei statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în ceea ce priveşte independenţa procurorilor de a da soluţii, pentru a identifica modul în care procurorii pe viitor înţeleg limitele de competenţă. (...) Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără ştirbirea independenţei procurorilor, ci ca un mecanism care să dea consistenţă prevederilor Constituţiei de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că este evident că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13, a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar a precizat că magistraţii Curţii Constituţionale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici