Ministrul Sănătăţii: La Cantacuzino sunt multe probleme de rezolvat, transferul la MApN e de bun augur/ Ce spune despre studenţii care fac rezidenţiatul şi situaţia locurilor pentru arşi

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că trecerea Institutului Cantacuzino în administrarea Ministerului Apărării este "de bun augur", precizând că sunt foarte multe probleme de rezolvat, inclusiv cu privire la lipsa specialiştilor şi la linia învechită de producţie a vaccinurilor

683 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: La Cantacuzino sunt multe probleme de rezolvat, transferul la MApN e de bun augur/ Ce spune despre studenţii care fac rezidenţiatul şi situaţia locurilor pentru arşi

Ministrul Sănătăţii: La Cantacuzino sunt multe probleme de rezolvat, transferul la MApN e de bun augur/ Ce spune despre studenţii care fac rezidenţiatul

"În Institutul Cantacuzino au fost probleme şi cu plata salariilor. La momentul de faţă nu se mai face niciun vaccin, dar mai mult decât atât, s-au pierdut autorizaţiile pentru toate liniile de fabricaţie pe care le-au avut. Din câte ştiu eu, se mai fabrică unul sau două suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii, care sunt foarte bune, dar nu sunt vaccinuri. Sunt foarte multe probleme acolo de rezolvat şi cred că faptul că a fost făcut unitate militară este de bun augur pentru că vor putea merge în paralel activitatea de cercetare cu cea de producţie", a declarat ministrul Sănătăţii, luni seară, la Realitatea TV.

Ministrul Sănătăţii a precizat că este nevoie de o nouă linie de producţie şi speră ca România să reuşească să ajungă să exporte vaccinuri, menţionând că Institutul Cantacuzino are un nume puternic în Europa.

"Din ceea ce am înţeles de la MApN, vor face o linie de producţie cu produse speciale. În doi ani, domnul ministru (Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării -n.r.) a promis că va porni din nou linia de vaccinuri. Linia de producţie, care este instalată acolo, din păcate, nu va putea produce vaccinuri pentru larg consum pentru că este o linie montată într-un demisol. Nu sunt condiţii şi nu poate primi aprobare.Am spus că trebuie să facem o linie de producţie nouă, undeva în afara Bucureştiului şi există două terenuri pe care institutul le are în acest sens. Dacă începem să producem vaccin pentru România foarte bine, de ce să nu producem şi pentru ţările din jur pentru că Institutul Cantacuzino este un brand cunoscut în Europa", a adăugat Bodog.

Cu privire la lipsa cercetătorilor şi specialiştilor din institut, ministrul a explicat că în universităţile de medicină sunt mulţi tineri, care ar putea ocupa aceste posturi.

"Au rămas foarte puţini specialişti, marea majoritatea a lor a plecat. Cercetători sunt. Universitatea de Medicină are oameni tineri, nu numai în Bucureşti, ci la cele din ţară. Sunt oameni tineri, care cred că ar dori să lucreze într-o astfel de unitate. Este o încredere foarte mare a românilor în Cantacuzino şi asta este un lucru foarte important pentru a creşte acceptabilitatea părinţilor faţă de vaccinare şi faţă de orice produs Cantacuzino", a precizat ministrul.

Florian Bodog a mai precizat că "de fiecare dată când s-a încercat să se facă ordine, a ieşit fie sindicatul, fie opinia publică. A existat o serie de mituri în jurul institutului, că practic, ar fi o sursă pentru cei care face specualţii pe piaţa imobiliară pentru că are două terenuri extrem de valoroase, ceea ce este adevărat".

Ministrul Sănătăţii: Vrem ca studenţii să fie angajaţi în spitalele în care fac rezidenţiatul

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni seară, că doreşte schimbarea sistemului de rezidenţiat astfel încât studenţii să fie angajaţi în spitalele în care optează să îşi facă rezidenţiatul, precizand că asta ar fi o soluţie pentru stoparea plecării medicilor din ţară.

"Am constatat la 100 de km de Capitală că sunt spitale care nu au medici. Pentru anul acesta nu se poate schimba sistemul de rezidenţiat, însă pentru anul următor gândim un alt sistem de rezidenţiat în care rezidentul să fie angajat în spitalul judeţean, să-şi poată face rezidenţiatul în spitalul în care optează pentru post. (...) Cred că, dacă rezidentul lucrează în spitalul în care urmează să-şi ocupe postul, se obişnuieşte cu comunitatea, poate se căsătoreşte, poate se îndrăgosteşte de oameni, de locuri, eu cred că aşa putem. În Tulcea şi Brăila este deficit major, inclusiv de pediatri", a explicat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, luni seara, la Realitatea TV.

Ministrul speră ca, prin această schimbare şi salariile, care vor creşte din ianuarie 2018, să poată diminua numărul medicilor care pleacă din ţară.

"Deja sunt medici care doresc să se întoarcă în ţară. Am să vă dau un exemplu dintre cei care m-au contactat direct pe mine, este un chirurg pe chirurgie toracică, chiar şef de clinică, care doreşte să se întoarcă acasă. Pentru acest tip de solicitări noi am înfiinţat un centru de resurse umane, care la momentul de faţă are o radiografie clară a ocupării cu personal medical a tuturor spitalelor din România. Încercăm să-i atragem. Eu zic că pachetul salarial care va intra de la 1 ianuarie este unul atractiv pe care puţine ţări din Europa îl asigură. Dar, în acelaşi timp trebuie să le asigurăm şi un climat de siguranţă, să aibă condiţii de muncă", a adăugat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că strategiile prin care medicii primesc case sau bani de chirie nu sunt suficiente pentru a elimina fenomenul.

Bodog: Primesc noaptea telefoane că nu sunt locuri pentru arşi, vom face nişte centre noi

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că va face centre noi pentru arşi, menţionând că săptămânal primeşte telefoane şi mesaje de la Centrul Operativ penru Situaţii de Urgenţă că sunt persoane cu arsuri pentru care nu există locuri în spitale, spunând că Guvernul Cioloş nu a făcut nimic.

"Aproape săptămânal primesc telefon noaptea, mesaje de la C.O.S.U. (Centru Operativ penru Situaţii de Urgenţă - n.r.), că sunt arsuri, că nu au unde să le pună. Că sunt arsuri pentru care nu există capacitate. Şi o spun cu amărăciune şi cu reproş - am avut un guvern care a venit pe arşi, nu e nici un secret, guvernul Cioloş a venit pe arşi şi nu a făcut absolut nimic pentru arşi. În timpul acestui guvern s-a închis secţia Spitalul de Arşi. Am redeschis Spitalul de Arşi, chiar dacă au existat tot felul de semnale că acolo sunt bacterii în pereţi, am trimis Direcţia de Sănătate Publică de două ori să verifice înainte de a deschide, dar trebuie spus acest lucru Spitalul de Arşi a fost renovat de Primăria Sectorului 1, secţia de Terapie Intensivă. (...) Secţia funcţionează şi nu sunt probleme", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, luni seară, la Realitatea TV .

Florian Bodog a explicat că îşi doreşte construcţia a cinci centre noi pentru arşi printr-o investiţie cu ajutorul Băncii Mondiale.

"Pe Banca Mondială am pornit pe de o parte construcţia unor centre noi de arşi, două centre vor fi în Bucureşti, deocamdată facem studiile de fezabilitate, unul la Bagdasar, unul la Grigore Alexandrescu. Un centru va fi la Timişoara, unul la Târgu Mureş şi unul la Iaşi. Deci, acoperim ţara oarecum simetric.(...) Ştiu cu subiect şi predicat despre ce este vorba, specialitatea mea fiind chirurgie plastică, vă garantez că aceste centre se vor face", a adăugat Bodog.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici