Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, audiată la DNA în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost audiată, joi seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa, în care sunt cercetaţi senatorul PDL Mircea Banias şi fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu.

854 afişări
Imaginea articolului Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, audiată la DNA în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Avocatul Ion Panaitescu a declarat, la ieşirea de la DNA, căa fost audiată Anca Boagiu, în calitate de martor, iarmărturia ei a fost "de o importanţă covârşitoare pentru economiacauzei".

"S-a vorbit despre valurile Dunării, despre Marea Neagră. A fostchemată pentru a se vorbi despre valurile Dunării, despre valurileMării Negre", a spus Panaitescu.

El a precizat că audierea ministrului Transporturilor este unspectacol pus în scenă de procurorii anticorupţie.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Anca Boagiu adat o declaraţie succintă în faţa procurorului Gheorghe Bocşan, celcare instrumentează cauza privind ilegalităţile din PortulConstanţa.

Potrivit surselor citate, pe parcursul audierii, ministrul AncaBoagiu a fost întrebată dacă îi cunoaşte personal pe mai mulţiinculpaţi din dosar, printre care Mircea Banias, LaurenţiuMironescu sau Aurelian Pilcă.

Anca Boagiu le-a spus anchetatorilor că personal nu îicunoaşte decât pe Mircea Banias şi pe Laurenţiu Mironescu, caurmare a relaţiilor de partid.

În urmă cu o săptămână a fost audiat la DNA, în calitate demartor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, el precizând că afost citat după ce avocaţii fostului secretar general al MAI,Laurenţiu Mironescu au solicitat audierea sa.

Toader declara atunci că nu a făcut niciodată lobby pentruLaurenţiu Mironescu şi că nu a fost nevoie să susţinăpe cineva să intre în audienţă la ministrul Anca Boagiu, deoareceaceasta primeşte destul de des persoanele cu cereri întemeiate.

Întrebat dacă Laurenţiu Mironescu i-a cerut vreodată să-lsprijine pentru a ajunge din nou la conducerea Portului Constanţa,Toader a arătat că acesta nu i-a cerut niciodată aşa ceva şi căoricum el nu avea atribuţii în acest sens.

În dosarul privind importurile nelegale din PortulConstanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 depersoane, dintre care iniţial au fost arestate 28.Ulterior au fost eliberate mai multe persoane, printre careLaurenţiu Mironescu, Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului VamalConstanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu, comandant al "Grupului deNave" Constanţa din cadrul Poliţiei de Frontieră şi Corneliu Păun,aceştia părăsind arestul în 21 iunie.

În acest dosar au mai fost arestaţi Eugen Bogatu, fost directoral Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei NaţionaleAdministraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac,şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu şiClaudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului VamalConstanţa Sud Agigea, precum şi inspectori, lucrători, comisionarişi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unorfirme.

Senatorul Mircea Banias este cercetat în acest dosarpentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic deinfluenţă şi instigare la delapidare, în cazul lui fiind luatămăsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Numele ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, apareîn motivarea deciziei instanţei supreme de arestare preventivă acelor 28 de persoane. Astfel, potrivit motivării, MirceaBanias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu, în noiembrie 2010, că vainterveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, AncaBoagiu, "într-o problemă", iar o lună mai târziu ar fi intervenit"pe lângă un ministru", pentru păstrarea în funcţie a fostuluidirector al DSV Constanţa.

La dosar există mai multe interceptări ale convorbirilortelefonice între Laurenţiu Mironescu şi Aurelian Pilcă, pe temasprijinului financiar pentru ca Mironescu să câştige alegeri în PDLşi a intervenţiilor pentru ca Pilcă să fie numit şef în port sau aeforturilor de a intra în anturajul Ancăi Boagiu.

Într-una dintre convorbiri, din 7 septembrie 2010, LaurenţiuMironescu îl anunţă pe Pilcă în legătură cu faptul că se va întâlnicu Mircea Toader, lider al deputaţilor PDL, care l-ar fi cooptatpentru a elabora legislaţia în domeniul maritim şi portuar.Mironescu îşi exprimă speranţa că va intra astfel şi în intimitateaministrului şi precizează că Toader "s-a sfătuit cu Anca". Discuţiase încheie cu formula "Succesuri!".

Potrivit procurorilor, în 3 decembrie 2010, MirceaBanias ar fi intervenit "pe lângă un ministru" pentru a-l păstra înfuncţie pe fostul director de la Direcţia Sanitar-VeterinarăConstanţa.

În 7 mai 2010, Bogatu i-a cerut alte două favoruri lui Banias:să intervină "pe lângă o persoană influentă, identificată codat ca«doamna», pentru a bloca aducerea unei persoane străine, neagreatede grupul infracţional, la Compania Naţională AdministrareaPorturilor Maritime Constanţa" şi să intervină pentru blocarea unuiordin ministerial care urma să prevadă obligativitatea scanăriituturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea.

În iulie 2010, Banias "s-a angajat, la cererea expresă ainculpatului Bogatu", să intervină pe lângă Iulian Tudor şi pelângă ministrul Transporturilor («doamna») "pentru o chestiune deafaceri discutată anterior de cei doi inculpaţi", precum şi pelângă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, "pentru a-l determina sărenunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac,şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, membru, la rândul său,al grupului infracţional organizat, din care fac parte atâtinculpatul Mircea Banias, cât şi inculpatul Eugen Bogatu".

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara, în 27 mai, că anumit un director apolitic la Portul Constanţa, Aurelian Popa, fărăca asupra ministrului să fie făcută "vreo intervenţie" în acestsens.

"Nu ştiu cine e Bogatu. Nu l-am văzut în viaţa mea. Nu pot sărăspund pentru fiecare chestie pe care o spune oricine în jurulnostru. Şi ieri auzeam că mă caută cineva care s-a jucat cupăpuşile cu mine când eram mică. Dar e o persoană de care nici nuîmi aduc aminte. Deci, probabil că oricare din aceşti domni puteasă spună orice", spunea atunci Anca Boagiu.

Boagiu l-a numit pe Andrei Aurelian Popa în lunaianuarie a acestui an în funcţia de director general alAdministraţiei Porturilor Maritime Constanţa în locul lui IoanBălan, demis din cauza deficienţelor din activitateamanagerială. Popa a deţinut anterior, timp de 11 ani,funcţii de management în cadrul companiei Maersk, aflată în topulinternaţional al operatorilor în transportul maritim containerizatşi al operatorilor de vase de transport maritim.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici