Modificările la legile Justiţiei, prezentate de Tudose în Parlament: Am propus ca, în termen de 6 luni, IJ să fie reglementată ca instituţie independentă / Infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, o lege separată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

1842 afișări
Imaginea articolului Modificările la legile Justiţiei, prezentate de Tudose în Parlament: Am propus ca, în termen de 6 luni, IJ să fie reglementată ca instituţie independentă / Infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, o lege separată

Ministrul Toader prezintă proiectul de modificare a legilor Justiţiei: Am propus ca, în termen de 6 luni, IJ să fie reglementată ca instituţie independentă / Infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, o lege separată (Foto: Andreea Alexandru/ MediafaxFoto)

Toader: Am propus ca, în termen de 6 luni, IJ să fie reglementată ca instituţie independentă

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, miercuri, la Parlament, că a propus Comisiei speciale privind asigurarea stabilităţii în justiţie ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă, precizând că este proiectul este în lucru.

"Am propus ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă", a declarat ministrul Justiţiei la Parlament.

Toader a spus că autonomia Inspecţiei Judiciară ar reprezenta un model preluat din Italia. “La data de 23 august când se făceau 6 luni de la numirea ca ministru (...) am spus cu privire la Inspecţia Judiciară că sunt trei variante, că indiferent de soluţie, IJ trebuie să aibă autonomie sporită, consolidată, că sunt trei variante de a rămâne la CSM; de a trece la MJ, dar, spuneam atunci, să nu uităm şi a treia variantă ca IJ să-şi sporească autonomia să treacă, precum la italieni, să devină o instituţie absolut autonomă pe baza unei legi speciale care să reglementeze această trecere şi această autonomizare”, a spus Toader.

Tudorel Toader a precizat că proiectul este în lucru la specialiştii Ministerului Justiţiei, care au în vedere şi funcţionarea unei astfel de instituţii în alte state. "E posibil ca această comisie, la care ne-am adresat astăzi, să spună să nu mai aşteptăm şase luni, să facem aici un proiect prin care autonomizăm Inspecţia Judiciară", a mai spus Toader.

Iniţial, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare era prevăzută în legile justiţiei, modificarea adusă fiind de trecere a instituţiei în subordinea Ministerului Justiţiei. Ulterior, după ce magistraţii şi asociaţiile au criticat măsura, considerând că va fi politizată, Tudorel Toader a decis ca prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară să fie cuprinse într-un nou proiect.

Ministrul Justiţiei a mai apreciat că situaţia actuală a Inspecţiei Judiciare confirmă rezervele pe care le-a exprimat anterior faţă de subordonarea Inspecţiei faţă de CSM. “S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus că este o incompatibilitate între relaţia aceasta între controlor şi controlat, CSM care face regulamentul Inspecţiei Judiciare, Inspecţia care verifică procurorii, judecătorii, iar CSM aprobă raportul IJ. Prin urmare tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raporturile dintre IJ şi CSM, IJ şi entităţile pe care le-a controlat, a făcut auditul acela de fond, nu a făcut decât să valideze ceea ce la nivel de principiu am enunţat la 23 august”, a mai spus Toader.

UPDATE 13.35

Ministerul Justiţiei: Infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, o lege separată

Ministerul Justiţiei îşi propune să reglementeze printr-o lege distinctă infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, a declarat, miercuri, secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei speciale privind asigurarea stabilităţii în justiţie.

„Cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiţiei să transmit faptul că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere”, a declarat secretarul de stat Mariana Moţ.

Preşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a a afirmat că acest articol 297 din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp.

"Avem două decizii ale Curţii, avem convenţii internaţionale, avem presiunea societăţii publice, a celor care aplică Codul, care aşteaptă o lege şi în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiaşteptând punctul de vedere, înţeleg totuşi că se lucrează la Ministerul Justiţiei, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată şi cu acest articol 297 care este un articol care să reglementeze într-un fel sau altul, ţinând cont atât de deciziile Curţii, dar şi de convenţii internaţionale”, a afirmat Iordache.

Deputaţii UDMR, USR şi PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului 297 referitor la infracţiunea de abuz în serviciu.

UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei, iar USR şi PMP au cerut să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu.

USR comunicat comisiei, ca varianta „în subsidiar”, un prag de 1.000 de lei.

Ştirea iniţială

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei proiectul de modificare a legilor Justiţiei. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, săptămâna trecută, că le va sugera membrilor comisiei parlamentare pentru legile justiţiei să elimine din acestea prevederile legate de procedura de numire a procurorilor-şefi până când se va pronunţa Comisia de la Veneţia.

Liviu Dragnea a spus că ”nu coincide” viziunea sa cu cea a ministrului Justiţiei în două puncte din proiectele de legi ale justiţiei: procedura de numire a procurorilor-şefi şi statutul Inspecţiei Judiciare. În ceea ce priveşte primul punct, liderul PSD crede că acesta ar putea fi soluţionat mai târziu decât alte chestiuni, după ce se va pronunţa Comisia de la Veneţia.

”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială - pentru că ei vor face raportul, dar va veni în plen - ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia (...) Eu cred în continuare că în această procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, preşedintele şi CSM”, a declarat Liviu Dragnea.

De asemenea, liderul PSD crede că şi statutul Inspecţiei Judiciare ar putea fi reglementat mai târziu, Dragnea pledând pentru ca Inspecţia să fie autonomă, în timp ce ministrul Tudorel Toader a propus, iniţial, ca aceasta să treacă în subordinea Ministerului de Justiţie.

”Cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituţie trebuie să fie una autonomă. Dacă nu va putea comisia specială să găsească cea mai bună formulă, poate se discută de o lege specială care să fie adoptată în următoarele luni. Obiectivul este ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă”, a spus Liviu Dragnea.

În rest, legile justiţiei ar trebui adoptate până la sfârşitul sesiunii în curs, motiv pentru care a fost preferată depunerea unei iniţiative parlamentare în defavoarea unei iniţiative a Guvernului, care ar dura mai mult.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici