Mituirea personalului medical, practică larg răspândită în România - presă

Plăţile suplimentare directe către personalul medical, sub formă de mită, reprezintă o practică larg răspândită în România, comentează International Herald Tribune, în ediţia electronică de luni.

33 afișări
Imaginea articolului Mituirea personalului medical, practică larg răspândită în România - presă

Mituirea personalului medical, practică larg răspândită în România - presă

România, care a aderat la Uniunea Europeană în ianuarie 2007, încearcă să eradicheze corupţia care s-a înstalat în perioada comunistă, când românii stăteau la cozi imense pentru a obţine bunuri şi servicii de strictă necesitate, relatează sursa citată.

Bruxelles-ul este tot mai îngrijorat de faptul că România şi alte noi membre ale Uniunii Europene sumbinează statul de drept în comunitatea europeană. Potrivit unui raport publicat luna trecută de Comisia Europeană, România tergiversează reformele necesare pentru combatera corupţiei, iar Transparency International a clasat ţara pe poziţia a doua în rândul celor mai corupte state UE, după Bulgaria.

Un studiu realizat în 2005 de Banca Mondială arată că plăţile neoficiale ajung anual la circa 360 de milioane de dolari. În cazul unei boli care necesită spitalizare, pacienţii plătesc de regulă prin mită echivalentul a trei sferturi din venitul lunar al unei familii.

Potrivit medicilor, sistemul mitei este atât de adânc implementat, încât atunci când refuză aceste plăţi, pacienţii interpretează că este vorba despre o boală incurabilă.

Victor Alistar, director al Transparency International pentru România, a declarat că spitalele publice fac în mod frecvent schimb de liste cu "plăţi suplimentare" pentru a se asigura că au acelaşi tarife. Astfel, pentru o operaţie simplă de apendicită, se plătesc circa 127 de dolari, iar pentru o operaţie pe creier se ajunge la circa 6.400 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici