MJ: După primirea încheierii de la TB, procedura pentru extrădarea lui Nicolae Popa durează 3 zile

Ministerul Justiţiei nu a fost sesizat până joi după-amiază de Tribunalul Bucureşti (TB) în vederea întocmirii cererii de extrădare a lui Nicolae Popa, după ce va primi documentaţia de la instanţă procedura va dura minim trei zile lucrătoare.

37 afișări
Imaginea articolului MJ: După primirea încheierii de la TB, procedura pentru extrădarea lui Nicolae Popa durează 3 zile

MJ: După primirea încheierii de la TB, procedura pentru extrădarea lui Nicolae Popa durează 3 zile

"Până în prezent MJLC nu a fost sesizat de instanţa emitentă a mandatului, în vederea întocmirii cererii de extrădare cu privire la cetăţeanul român Nicolae Popa", se arată într-un comunicat de joi.

Ulterior primirii de către MJLC a încheierii definitive pronunţate de instanţă privind îndeplinirea condiţiilor de solicitare a extrădării - însoţită de documentaţia completă prevăzută de lege, Ministerul Justiţiei, prin departamentul de specialitate, va realiza controlul de regularitate internaţională şi va întocmi cererea de extrădare, realizând totodată, formalităţile necesare în vederea traducerii acesteia şi a documentelor anexate.

Cererea va fi transmisă pe canal diplomatic în temeiul curtoaziei internaţionale autorităţilor competente indoneziene, întrucât între România şi Indonezia nu există un instrument internaţional bilateral ori multilateral aplicabil în materia extrădării.

Durata procedurilor gestionate de către MJLC, după primirea documentelor complete de la instanţă, este de minimum trei zile lucrătoare.

"Precizăm că atribuţiile MJLC în domeniul extrădării sunt cele reglementate de articolul 67 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală", se mai arată în documentul citat.

Tribunalul Bucureşti trebuie să transmită Ministerului Justiţiei mandatul de executare a sentinţei de condamnare emis în 4 iunie 2009, dată la care a rămas defintivă şi irevocabilă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia privind dosarul FNI.

Surse din cadrul instanţei au arătat, joi, că dosarul va fi întocmit în regim de urgenţă, urmând ca până vineri să fie trimis MJCL.

De asemenea, instanţa Tribunalului Bucureşti trebuie să stabilească prin încheiere motivată dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru a solicita extrădarea şi şi să o comunice în regim de urgenţă.

Totodată, pentru dosarul de extrădare s-au solicitat hotărârea de condamnare definitivă, expunerea detaliată a faptelor pentru care a fost condamnat Nicolae Popa şi date despre durata pedepsei neexecutate şi dispusă de instanţă în cazul acestuia. Documentele privind extrădarea trebuie transmise la Jakarta în maxim 20 de zile.

Interopol Bucureşti a fost informat, joi, de către Interpol Jakarta cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, urmărit internaţional din 2002, pe numele lui fiind emise în 2002 un mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni economice, iar în 2009 altul de executare a pedepsei cu închisoarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici