Modificările aduse Legii avocaturii au fost declarate neconstituţionale

Modificările aduse Legii avocaturii au fost declarate neconstituţionale, după ce un consilier juridic constănţean a contestat în instanţă OUG 159/2008 privind exercitarea profesiei de avocat, decizia Curţii Constituţionale urmând a fi motivată şi publicată.

139 afișări
Imaginea articolului Modificările aduse Legii avocaturii au fost declarate neconstituţionale

Modificările aduse Legii avocaturii au fost declarate neconstituţionale

Prin Decizia 109 din 9 februarie 2010, pronunţată în dosarul 3324D/2009, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a OUG 159/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Marţi, 9 februarie, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 159/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 51/1995 privind organizarea şi exercitarea funcţiei de avocat, ridicată de un consilier juridic, într-un proces desfăşurat la Curtea de Apel Constanţa-Secţia de contencios-administrativ şi în care a solicitat "anularea actului administrativ", a explicat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, care a precizat că autorul excepţiei "se numeşte George Dan Gogu şi este moldovean".

George Dan Gogu a precizat, miercuri, că nu este cetăţean moldovean, ci este născut în Constanţa, respingând afirmaţiile făcute în acest sens a liderilor Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR).

Autorul excepţiei, dr. George Dan Gogu, consilier juridic, a declarat pentru Juridice.ro, că "în esenţă, a contestat interzicerea admiterii în profesie cu scutire de examen pentru doctorii în drept şi profesioniştii cu zece ani vechime". "Prin cererea promovată am solicitatat constatarea neconstituţionalităţii prevederilor art. I. punctele 1-29, art. II, art. IIIa, art. IV; art. V din OUG 159/2008. Deci, nu şi a capitolului V din ordonanţă, cel referitor la Asistenţa Judiciară, care, în opinia mea, este singurul domeniu pentru care Guvernul a justificat urgenţa în nota de fundamentare", spune Gogu.

Consilierul juridic a obţinut neconstituţionalitatea OUG 159/2008 privind exercitarea profesiei de avocat din România, decizia Curţii Constituţionale în acest sens provocând convocarea, sâmbătă, a Consiliului Barourilor din România, unde s-a decis ca examenele pentru avocaţi să continue.

Potrivit liderilor UNBR, atât Guvernul, cât şi Ministerul Justiţiei au susţinut că este inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate, însă Curtea Constituţională a avut altă opinie şi a admis susţinerile consilierului juridic, decizia celor nouă judecători constituţionali urmând a fi motivată şi publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Constituţiei, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea Curţii Constituţionale dacă, în acest interval Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu prevederile legii fundamentale. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, conform articolului 147 din Constituţie.

Conducerea Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) a afirmat că prin decizia sa Curtea Constituţională - căreia se supune - a relevat o "judecare incorectă".

UNBR a arătat că articolul 9 din Legea 544/2004 privind contenciosul administrativ a fost declarat neconstituţional, text care permitea unei persoane să sesizeze instanţa de contencios-administrativ doar ca, la rândul său, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţii de neconstituţionalitate a unor prevederi de acte normativ.

Astfel, susţin avocaţii, cererea consilierului care a cerut Curţii de Apel Constanţa să sesizeze CC cu privire la neconstituţionalitatea OUG 159/2008 era inadmisibilă, ca urmare a faptului că judecătorii constituţionali au statuat că este neconstituţional articolul 9 din Legea 544.

După ce sesizarea a ajuns la CC, aceasta "nu a observat" nelegalitatea, spun sursele citate.

Avocaţii aşteaptă motivarea şi publicarea deciziei Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici