Molnar: Vom analiza posibilităţile privind acordarea unor bonuri de masă bolnavilor de tuberculoză

Ministerele Sănătăţii şi Muncii vor analiza posibilitatea acordării unor bonuri de masă pentru persoanele bolnave de TBC care nu au venituri, dar şi ideea construirii unor unităţi de excelenţă pentru tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR), potrivit consilierului ministerial Geza Molnar.

191 afișări
Imaginea articolului Molnar: Vom analiza posibilităţile privind acordarea unor bonuri de masă bolnavilor de tuberculoză

Molnar: Vom analiza posibilităţile privind acordarea unor bonuri de masă bolnavilor de tuberculoză (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

"Este nevoie ca, în România, să fie rezolvate probelemele sociale legate de tuberculoză. De aceea, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii vor analiza posibilitatea acordării unor tichete de masă bolanvilor de tuberculoză care nu au nicio sursă de venit", a declarat, miercuri, consilierul de la Ministerul Sănătăţii, cu ocazia lansării campaniei "Stă în puterea ta să salvezi vieţi! Acţionează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză".

Potrivit lui Molnar, tuberculoza reprezintă în România, dar şi în lume, o problemă reală de sănătate publică, iar fiecare ministru, indiferent de partidul din care face parte, a recunoscut acest lucru.

România are, din 1996, un program naţional de tuberculoză. În 2002, incidenţa acestei maladii era cea mai crescută din Europa, respectiv 142 de cazuri la suta de mii de locuitori, care a scăzut la 93 la suta de mii de locuitori în 2011, conform datelor statistice.

"Numărul cazurilor de tuberculoză multi-drog rezistentă reprezintă cam 2,9 la sută din totalul cazurilor noi din 2011", a precizat dr. Molnar.

În prezent, după numărul de paturi la mia de locuitori, reţeaua de pneumologie este pe locul patru în România. Din totalul numărului de paturi, 33 la sută sunt în folosinţa reţelei de tuberculoză.

Totodată, la nivel naţional, există 172 de dispensare medicale TBC, care au accesibilitate relativ facilă pentru toţi bolnavii, a adăugat Geza Molnar. "În dispensare lucrează 351 de medici, iar în reţeaua spitalicească, 530-540 de medici, în total - peste 800, astfel că şi resusele umane sunt asigurate", a mai spus consilierul ministerial.

Tot la nivel naţional există, de asemenea, două laboratoare de referinţă pentru tuberculoză şi alte 94 zonale, a precizat Molnar.

Potrivit medicilor, cea mai mare problemă este cea legată de conştientizarea pacientului privind urmarea cu stricteţe a tratamentului prescris, mai ales că rata de succes a acestuia este de peste 90 la sută. Numărul cazurilor de recidivă cu TBC este, astfel, foarte mare, din cauza întreruperii medicaţiei.

"În ultimii zece ani, asistăm la endemie de tuberculoză de tip estic. Dacă ne comparăm cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, sigur că incidenţa cazurilor noi şi a deceselor este de jumătate sau treime în aceste ţări faţă de România, dar scăderea lentă a îmbolnăvirilor la nivel naţional este o realitate. Tuberculoza are trend în scădere, ca incidenţă şi mrortalitate specifică. Dar, în dispensarele de profil, vin în medie doi pacienţi pe zi, cu tuberculoză în îngrijire. Mai mult, în spitale de acelaşi grad din acelaşi judeţ, costul per bolnav este diferit, în unele este de 511 lei, în altele, 1.374 lei sau între 79 şi 210 de lei", a mai spus Geza Molnar.

La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. Forin Mihălţan, a admis că problemele privind TB-MDR nu ţin de logistică sau de medicaţie, ci de asigurarea izolării bolnavului. "Bolnavii merg la dispensar două luni pentru tratament, apoi nu mai merg. Nu putem face abstracţie de aceşti bolnavi. Tuberculoza voiajează în străinătate", a mai spus Mihălţan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici