Morar: Nu-mi permit să particip la o farsă. Numirile să şi le asume ministrul Justiţiei

Daniel Morar, delegat la conducerea Ministerului Public, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu-şi permite să participe la o farsă, referindu-se la procedura de selecţie a ministrului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA

1246 afișări
Imaginea articolului Morar: Nu-mi permit să particip la o farsă. Numirile să şi le asume ministrul Justiţiei

Morar: Nu-mi permit să particip la o farsă. Numirile să şi le asume ministrul Justiţiei (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Potrivit lui Daniel Morar - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie până luni, 1 octombrie, când a fost delegat la conducerea Ministerului Public în locul Codruţei Kovesi - ministrul Justiţiei are două variante: fie face propuneri ignorând orice procedură şi îşi asumă numirile, fie face o procedură transparentă în care fiecare candidat să aibă o şansă.

"Ministrul ar fi putut anunţa declanşarea procedurii de selecţie cu precizarea că mai puţin eu şi Kovesi", a precizat Morar, care a apreciat că procedura declanşată de ministrul de Justiţiei în 17 septembrie nu este una care să câştige încrederea procurorilor, potenţiali candidaţi pentru cele două funcţii.

Morar a subliniat că nu îşi va depune candidatura pentru funcţia de procuror general al Românei, sugerând că procedura nu este una transparentă în care fiecare candidat să aibă şanse egale.

El a amintit procedura în urma căreia a fost reînvestit în funcţia de procuror şef al DNA, când în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi-a prezentat planul de management şi a răspuns întrebărilor, audierea având loc într-o şedinţă publică.

Ministerul Justiţiei: Procedura de selecţie, în acord cu sugestiile Comisiei Europene

În replică, Ministerul Justiţiei afirmă, într-un comunicat de presă, că procedura de selecţie a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA, iniţiată de MJ, este în acord cu sugestiile Comisiei Europene şi ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vizând asigurarea transparenţei acestui demers, însă ea nu poate să ignore substanţa dispoziţiilor articolului 54 din Legea 303/2004, potrivit cărora propunerea de numire în funcţie se face de către ministrul Justiţiei.

Această procedură are doar scopul de a permite ministrului alegerea celei mai potrivite şi mai complete candidaturi pentru fiecare din funcţiile respective, fără a putea fi identificată cu procedura comună de concurs sau examen, precizează MJ.

Sursa citată arată că au fost afişate pe pagina de Internet a M.J. criteriile ce vor fundamenta alegerea unui candidat de către ministrul Justiţiei, fiind prima dată de la intrarea în vigoare a Legii 303/2004 când s-a procedat în acest fel, "tocmai în scopul asigurării transparenţei".

Totuşi, în anunţul privind selecţia procurorilor pentru cele două funcţii de conducere se arată că sunt confidenţiale punctajele.

"Îndeplinirea standardelor de evaluare a interviului pentru fiecare procuror care participă la selecţie se realizează prin completarea, de către fiecare dintre persoanele menţionate la punctul 3 (un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii-n.r.) a unei fişe individuale de evaluare, pe baza unui punctaj stabilit înainte de începerea derulării interviurilor. Punctajul şi fişele individuale de evaluare sunt confidenţiale", se arată în anunul MJ.

În 17 septembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în locul Codruţei Kovesi, respectiv Daniel Morar, având în vedere că mandatele lor au expirat.

Potrivit unei comunicări ulteriorare, din 20 septembrie, postate pe site-ul Ministerului Justiţie, termenul pentru depunerea cererilor de înscriere pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere s-a prelungit până la data de 3 octombrie 2012.

Termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este 15 octombrie.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea înscrisurilor, neîndeplinirea condiţiei de vechime, etc.), precum şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a instituţiei la data de 5 octombrie.

Interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie va avea loc în perioada 23-25 octombrie. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.

La interviu, ministrul Justiţiei este sprijinit de:

  • un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

  • un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie

  • un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii

  • un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii

Procurorii din comisie sunt selectaţi de ministrul Justiţiei dintr-o listă de câte cinci propuneri formulate, la cererea acestuia, de către procurorul general al României, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar care trebuie să aibă şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se realizează de către ministrul Justiţiei, punctajele astfel obţinute de către procurorii participanţi fiind utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta Preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional.

Ministrul Justiţiei formulează propunere motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului.

Anterior anunţului ministerial, au fost vehiculate numele procurorilor Alina Bica şi Codruţ Olaru la conducerile celor două instituţii, Mona Pivniceru respingând afirmaţiile potrivit cărora s-ar fi stabilit deja cine va prelua cele două poziţii din Ministerul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici