Moscova a pus-o pe lista urmăriţilor internaţional pe preşedinta Fundaţiei Navalnîi

Administraţia Putin nu a clarificat natura acuzaţiilor, despre care analiştii independenţi apreciază că ar fi motivate politic.

320 afișări
Imaginea articolului Moscova a pus-o pe lista urmăriţilor internaţional pe preşedinta Fundaţiei Navalnîi

O altă figură-cheie a opoziţiei a ajuns în vizorul Kremlinului. În timp ce există întrebări în legătură cu viaţa lui Alexei Navalnîi - aflat în închisoare din motive politice şi despre care colaboratorii săi nu ştiu nimic de peste două săptămâni - agenţiile de presă ruse au anunţat că Moscova a inclus-o pe lista internaţională de urmăriţi pe Maria Pevcikh, preşedintele Fundaţiei Anticorupţie (FBK), creată de cel mai faimos dintre opozanţii ruşi.

Este o organizaţie ale cărei investigaţii video din ultimii ani au creat destul de multe probleme lui Putin şi cercului său de putere şi care a fost marcată ca „extremistă” de către regimul Putin. Alături de Pevcikh este căutat şi Dmitri Nizovţev, o prezenţă cunoscută a canalului de YouTube „Popularnaya Politika” („Politica populară”) lansat de aliaţii lui Navalnîi la începutul războiului din Ucraina.

Nu este clar care sunt acuzaţiile. Ziarul online Meduza scrie că în documentele Ministerului de Interne rus cei doi „rebeli” sunt cercetaţi „în temeiul unui articol din Codul Penal”. Cu toate acestea, nu se ştie exact despre ce articol este vorba. Autorităţile ruse tac în prezent asupra acestui punct. Dar este o certitudine pentru mulţi că acestea sunt pure acuzaţii politice.

O ipoteză (neconfirmată) este că Moscova a deschis proceduri penale împotriva celor doi dizidenţi pentru criticile lor la adresa invaziei Ucrainei, misiune ordonată de Putin. În august 2022, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmish, anunţase o presupusă anchetă deschisă în Rusia împotriva a opt colaboratori ai rivalului numărul 1 al lui Putin. Aceştia erau acuzaţi de regim că răspândesc ştiri „false” despre armata rusă.

Maria l-a înlocuit pe Leonid

Maria Pevchikh, în vârstă de 36 de ani, se număra printre apropiaţii lui Navalnîi în momentul în care acesta se afla la Tomsk, în august 2020, când acesta a fost otrăvit. A fost persoana care a strâns obiecte din camera sa de hotel, pentru a căuta urme ale toxinei şi pentru a face lumină asupra chestiunii.

Anchetatorii occidentali cred că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină mortală, Novichok, şi suspectează serviciile secrete ale Kremlinului. Urme de Novichok au fost găsite pe Navalnîi în laboratoarele specializate din Germania, Franţa şi Suedia, precum şi de experţii internaţionali OIAC.

Pevcikh este de ceva vreme în echipa lui Navalnîi, mai exact din 2011, iar de nouă luni este şefa Fundaţiei Anticorupţie (FBK). Pevcikh şi-a asumat rolul de preşedintă a FBK în martie, după demisia celui care era mâna dreaptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov. Acesta din urmă - relatează Reuters - a decis să plece după ce a trimis o scrisoare către UE în care sugera eliminarea sancţiunilor împotriva miliardarului Mihail Fridman.

Volkov a cerut Bruxelles-ul să extindă lista de sancţiuni pentru războiul din Ucraina, dar să faciliteze, concomitent, eliminarea sancţiunilor pentru cei care au condamnat invazia. El l-a definit pe Fridman drept „un liberal” care s-a distanţat de Putin. Volkov şi-a numit scrisoarea „o mare greşeală politică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici