MOTIVARE: Inspectorii judiciari nu au refuzat să soluţioneze cererea lui Voiculescu, ci au respins-o

Inspectorii judiciari nu au refuzat să soluţioneze, ci au respins cererea prin care Dan Voiculescu solicita să se constate că membrii completului care l-au condamnat la zece ani de închisoare au fost repartizaţi incorect, se arată în motivarea CAB, care a dat câştig de cauză IJ.

177 afișări
Imaginea articolului MOTIVARE: Inspectorii judiciari nu au refuzat să soluţioneze cererea lui Voiculescu, ci au respins-o

Dan Voiculescu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Dan Voiculescu a contestat, în 26 august 2014, la Curtea de Apel Bucureşti, raportul Inspecţiei Judiciare (IJ), prin care se stabilea că judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea au fost repartizaţi corect în completul de soluţionare a dosarului de Cercetări Alimentare.

În 9 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Inspecţiei Judiciare.

În motivarea acestei decizii se arată că "rezoluţia de clasare a sesizării (...) nu poate fi asimilată, astfel cum a susţinut apărătorul reclamantului în cuvântul pe fond, refuzului nejustificat de a soluţiona o cerere, definit la art.2 lit.i) din Legea nr.554/2004 drept 'exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinţei de nu rezolva cererea unei persoane', întrucât inspectorul judiciar are şi posibilitatea de a respinge sesizarea, temeinicia acestei soluţii fiind supusă verificării ierarhice şi, ulterior, cenzurii instanţei de judecată".

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, în urma verificărilor, că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentre (ICA), în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a fost repartizat în mod legal completului format din judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au reclamat faptul că repartizarea dosarului la acest complet de judecată nu a fost făcută în mod corect. Mai mult, Dan Voiculescu a reclamat la CSM de mai multe ori acest aspect, motiv pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să verifice mai multe aspecte referitoare la desfăşurarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, inclusiv cel referitor la o eventuală repartizare nelegală a dosarului.

"În urma verificărilor efectuate, prin rezoluţia din 11 august 2014, Inspecţia Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului, având în vedere aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin.2 din Regulamentul de ordine interioara al instanţelor şi Hotărârea nr. 187din 26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, s-a constatat că este de competenţa colegiului de conducere al instanţei să aprobe, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers", potrivit CSM.

Conform sursei citate, motivele care au determinat modul de repartizare a dosarului au fost obiective. Este vorba, în primul rând, despre suspendarea din exercitarea funcţiei de judecător a lui Stan Mustată, pensionarea judecătorului Florică Duţă, precum şi promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a judecătoarei Anca Alexandrescu, titulari ai completului la care a fost repartizat dosarul ICA, la data de 24 ianuarie 2014, respectiv înlocuitorul judecătorului suspendat Stan Mustaţă.

"Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanenţă (29 aprilie - 10 iunie 2014), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcţii de judecători, la curţile de apel. Doamna Carmen Bogdan şi domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti", arăta CSM.

Astfel, cei doi magistraţi au fost judecătorii care, potrivit Hotărârii colegiului de conducere, au schimbat membrii completului, din care unul fusese suspendat, iar ceilalţi nu mai funcţionau la acea instanţă.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august 2014, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare.

Dosarul privind privatizarea ICA a fost judecat din 1 iulie 2014 de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici