Motivul cererii CNATDCU de retragere a titlului de doctor al fostului secretar general al SRI Dumitru Dumbravă: Teza are texte necitate

Comisia de lucru desemnată pentru evaluarea tezei de doctorat a lui Dumitru Dumbravă propune, în urma analizei, retragerea titlului de doctor pentru fostul secretar general al SRI deoarece este plagiată, fiind incluse texte copiate fără ca acestea să fie citate.

656 afişări
Imaginea articolului Motivul cererii CNATDCU de retragere a titlului de doctor al fostului secretar general al SRI Dumitru Dumbravă: Teza are texte necitate

Motivul cererii CNATDCU de retragere a titlului de doctor al fostului secretar general al SRI Dumitru Dumbravă: Teza are texte necitate

„Teza „Restrângerea drepturilor omului în contextul luptei împotriva terorismului sub impactul accelerării procesului globalizării” elaborată şi susţinutî în 2012 de domnul Dumitru Dumbravă la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” include texte copiate din alţi autori fără ca acestea să fie citate conform normelor academice şi fără a indica sursa. Acest lucru denotă faptul că autorul şi-a însuşit cu intenţie ideile autorilor iniţiali fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”, menţionează prof. univ. dr. Gheorghe Popescu, în raportul privind lucrarea lui Dumbravă.

Raportul a fost întocmit de mai mulţi membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică desemnate pentru a analiza lucrarea lui Dumitru Dumbravă, la solicitarea Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„În raport cu sesizarea, am constatat texte similare care se regăsesc în teză fără nicio citare, cele de la paginile 32-35 sunt preluate din Revista română de studii de intelligence nr. 6/2011, pp 172-173, (632 cuvinte), iar cele de la paginile 102-104, 123-124 sunt preluate din internet, articolul Trăim în epoca ciber-războaielor / www.descopera.ro, http://ccorbos0.blogspot.com/2011 (660, respectiv 496 cuvinte)”, menţionează prof. univ. dr. Dănuţ Turcu, şi el membru al comisie.

La rândul său, prof. univ.dr. Sorin Pînzaru menţionează: „Am evaluat teza de doctorat şi am analizat documentele prezentate pe platforma naţională, concluzionând că există preluări integrale sau parţiale din textul sursă fără citarea acestuia şi fără menţionarea autorului”.

CNADTCU a decis, după o şedinţă din Consiliul General, să propună retragerea titlului de doctor pentru fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă, întrucât s-a confirmat faptul că şi-a plagiat lucrarea.

Propunerea CNADCU a ajuns la avizare către comisia din cadrul instituţiei, care apoi va înainta cererea de retragere a titlului de doctor către Ministerul Educaţiei. La rândul său, Ministerul Educaţiei va emite un ordin de retragere a titlului.

De altfel, Comisia de Etică a Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) din subordinea SRI a confirmat, în septembrie 2018, într-un raport, plagiatul în cazul fostului secretar general SRI Dumitru Dumbravă.

Dumitru Dumbravă a devenit cunoscut după ce, într-un interviu din 2015, a folosit expresia "câmp tactic" cu referire la instanţele de judecată.

Fostul secretar general al SRI a fost acuzat că ar fi controlat o reţea de judecători cărora le impunea luarea de hotărâri în anumite procese, dar şi că şi-ar fi construit o reţea similară în rândul ziariştilor. De altfel, Dumitru Dumbravă a fost audiat din această cauză în Comisia parlamentară de control al SRI, membrii acesteia solicitându-i demisia, în noiembrie 2017, din funcţia de secretar general al Serviciului.

Generalul Dumitru Dumbravă, care era secretar general al SRI, şi-a dat demisia şi a înaintat-o directorului SRI, Eduard Hellvig, pe data de 28 august, iar la 1 septembrie a fost trecut în rezervă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici