Motreanu: Delimitarea regiunilor a fost un compromis politic. Să le evaluăm înainte să le menţinem

Deputatul PNL Dan Motreanu a declarat, marţi, că actualele opt regiuni de dezvoltare au fost stabilite printr-un "compromis politic", fiind excluse criteriile geografice, culturale şi istorie, iar înainte de a se decide menţinerea actualelor regiuni este nevoie de o evaluare acestora.

561 afișări
Imaginea articolului Motreanu: Delimitarea regiunilor a fost un compromis politic. Să le evaluăm înainte să le menţinem

Motreanu: Delimitarea regiunilor a fost un compromis politic; Să le evaluăm înainte să le menţinem

"Trebuie să atrag atenţia, încă de la început, ca delimitarea regiunilor de dezvoltare existente a fost rezultatul mai degrabă al unui compromis politic, decât al unei analize aprofundate. (...) Dacă Uniunea Europeană foloseşte aproximativ 100 de indicatori în politica de dezvoltare regională, în anul 1997 s-au folosit numai 17 astfel de indicatori în construcţia regională şi a indicelui global al dezvoltării. Dintre cei 8 mari piloni ai dezvoltării regionale, demografic, economic, social, infrastructură, educaţie, istoric, geografic, cultural, ultimii trei au fost aproape excluşi", a susţinut Motreanu.

Deputatul PNL a precizat că discuţia despre stabilirea numărului regiunilor "mocneşte în secret de câteva luni, hrănindu-se cu visuri de mărire ale unor actori locali sau naţionali, cu idei fixe ale unor funcţionari sau cu obsesii cauzate de tăceri apasătoare clădite pe temeri, frici şi momente de indecizie, până într-un punct în care devine deja de necontrolat stârnind pasiuni şi orgolii nemăsurabile".

"Cred că încă nu este prea târziu să «stăpânim acest foc», dar pentru aceasta avem nevoie de transparenţă, dezbatere şi curaj. (...) Înainte de a discuta despre o nouă regionalizare a României, avem datoria de a prezenta o evaluare serioasă asupra a ceea ce a reprezentat funcţionarea şi rezultatele obţinute de actualele regiuni. Evaluarea este una dintre etapele importante ale politicii europene de coeziune, principiile pe care se axează ca relevanţa, utilitatea, eficacitatea, sustenabilitatea îţi dau posibilitatea creării unei imagini asupra designului şi rezultatelor proiectului în relaţie cu resursele disponibile şi cu obiectivele propuse", a mai afirmat Motreanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici