Kelemen: Regiunile de dezvoltare trebuie regândite, dar nu e nevoie să dăm atribuţii administrative

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că regiunile de dezvoltare trebuie regândite din punct de vedere economic şi al componenţei întrucât actuala împărţire a dus la creşterea diferenţelor economice între judeţe, însă nu este nevoie ca ele să aibă competenţe administrative deoarece ar creşte birocraţia.

280 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Regiunile de dezvoltare trebuie regândite, dar nu e nevoie să dăm atribuţii administrative

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, unde s-a aflat pentru Adunarea Generală de alegeri a Conferinţei Tineretului Maghiar din România, că Uniunea susţine o regândire a regiunilor de dezvoltare, deoarece actuala împărţire a dus la creşterea diferenţelor între judeţe, din punct de vedere economic.

"Noi considerăm că structura geografică, teritorială, a României nu necesită încă un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul României. Considerăm că regiunile de dezvoltare economică trebuie regândite, redesenate, dar nu e nevoie să dăm atribuţii administrative, nu este nevoie să creştem nivelul birocratic în România. Nu este nevoie să aducem deciziile, foarte importante pentru fiecare cetăţean, la o distanţă mult prea mare de fiecare om", a spus preşedintele UDMR.

El a susţinut că mutarea unor structuri administrative în capitalele regiunilor de dezvoltare va fi în dezavantajul cetăţenilor, care ar avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi rezolva anumite probleme ce ţin de instituţiile statului.

"Nu e nevoie să aducem direcţiile judeţene la nivel regional, să punem oamenii să meargă trei, patru, cinci ore până la centrul regional pentru a rezolva o problemă", a adăugat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, procesul de reorganizare teritorială a României ar trebui aprobat de cetăţeni printr-un referendum, iar limitele teritoriale să nu fie modificate fără consultarea populaţiei.

"Carta autonomiei locale şi convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale conţin prevederi foarte clare că nu poţi să schimbi limitele administrativ-teritoriale fără să consulţi, în prealabil, populaţia. Noi credem că, dacă, într-adevăr, politica este pentru contribuabil, pentru om, pentru cetăţean - şi noi credem că doar pentru ei există politica - atunci nu trebuie să fugi de ei. Trebuie să mergi să-i întrebi ce cred despre dezvoltarea regioanlă, despre reorganizarea regiunilor economice şi noi credem că, din acest punct de vedere, referendumul este o instituţie şi o procedură absolut democratică şi normală", a spus Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici