Musulmanii din România intră de luni în postul Ramazanului

Credincioşii de confesiune islamică vor intra de luni dimineaţă, odată cu răsăritul soarelui, în postul de primenire spirituală, morală şi trupească a celei de-a noua luni a anului islamic, considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, Ramazan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1843 afişări
Imaginea articolului Musulmanii din România intră de luni în postul Ramazanului

Musulmanii din România intră de luni în postul Ramadanului (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Islamului, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului de către Allah Profetului Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadîr a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632.

„Învăţăturile islamice impun ca timp de 29 de zile anul acesta, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală”, spune şeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat.

Pe întreaga perioadă a postului, credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceeaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime sau a gândurilor necurate de orice natură.

„Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective - 'Iftar', pe care musulmanii înstăriţi le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - 'Sahur', este luată în familie”, mai precizează muftiul Iusuf Muurat.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte, ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor. La aceste slujbe pot participa şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

„Postul mai înseamnă abstinenţa de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii sexuale. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează şi bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ţine ulterior. Religia islamică stabileşte postul ca un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă”, mai spune muftiul Iusuf Muurat.

Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid, iar diavolii sunt încătuşaţi.

„Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr - Kadîr Gecesi (Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 1/2 iulie. În această noapte se consideră că Allah Atotputernicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul, Profetului Muhammed. Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite”, a mai spus şeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat.

În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

În România trăiesc peste 70.000 de musulmani, cei mai mulţi dintre ei locuind în judeţele Constanţa şi Tulcea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici