Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, acuzat de procurorii anticorupţie de o fraudă de 70 de milioane de euro, a reuşit să părăsească Europa în perioada în care un judecător a viciat procedura de emitere a mandatului, astfel că acuzatul a plecat în SUA.

88 afișări
Imaginea articolului Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti (Imagine: gandul.info)

DNA a explicat că, la solicitarea procurorilor anticorupţie, în 16 martie 2007, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă, a unui mandat european de arestare şi a unui mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării, toate pe numele lui Necolaiciuc. Decizia instanţei a rămas definitivă prin nerecurare (nu a fost atacată cu recurs), prin urmare cele trei mandate sunt valabile, urmând să-şi producă efectele.

Mandatele au fost trimise, în 20 martie 2007, Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul urmăriri şi Ministerului Administraţiei şi Internelor – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol.

În 22 martie 2007, Biroul Naţional Interpol a comunicat mandatele de arestare european şi internaţional tuturor birourilor naţionale afiliate la OIPC Interpol.

Pe de altă parte, mandatul iniţial de arestare preventivă emis anterior într-un alt dosar penal (la data de 20 octombrie 2006) de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pe numele lui Necolaiciuc Mihai a fost anulat din motive de vicii de procedură la instanţă. Însă, anularea a avut loc după data de 16 martie 2007, prin urmare activitatea de urmărire generală şi internaţională a lui Necolaiciuc nu a fost întreruptă niciun moment, a explicat sursa citată.

Potrivit DNA, activitatea de urmărire internaţională efectuată anterior datei de 1 ianuarie 2007 s-a desfăşurat în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte. Ulterior datei de 1 ianuarie 2007, activitatea de urmărire europeană şi internaţională se desfăşoară fie în temeiul aceloraşi convenţii, fie în baza mandatelor de arestare european şi internaţional emise de instanţele româneşti, a căror valabilitate derivă din calitatea României de stat membru UE.

Solicitarea procurorilor de emitere de mandate de arestare se justifică prin aceea că Necolaiciuc se sustrage de la urmărirea penală, iar pe de altă parte cele două dosare în care s-a cerut emiterea de mandate se referă la fapte care au creat un prejudiciu estimat la aproximativ 50 milioane euro, respectiv peste 19 milioane euro Companiei Naţionale CFR SA.

Mihai Necolaiciuc este dat în urmărire generală de Poliţia română din 26 octombrie 2006, după ce poliţiştii nu i-au dat de urmă, între timp procurorii anticorupţie conexând cele 25 de dosare în care este vizat acuzatul.

Poliţia preciza, în 2007, că Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2000-2003, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională Căi Ferate - CFR SA a efectuat nelegal cheltuieli cu titlu de investiţii fără a avea aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, a achiziţionat produse la preţuri supraevaluate - prejudiciul fiind estimat la peste 1.700 de miliarde de lei vechi.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici