Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, acuzat de procurorii anticorupţie de o fraudă de 70 de milioane de euro, a reuşit să părăsească Europa în perioada în care un judecător a viciat procedura de emitere a mandatului, astfel că acuzatul a plecat în SUA.

87 afișări
Imaginea articolului Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti (Imagine: gandul.info)

Totuşi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat urmărirea penală, în martie 2006, împotriva fostului director general al CNFC CFR, Mihai Necolaiciuc, alături de acesta fiind acuzat şi fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Traian Panait, ambii cercetaţi în legătură cu o fraudă de peste 27 de milioane de euro.

În acest dosar mai sunt învinuite alte 29 de persoane, între care foşti reprezentanţi ai conducerii Ministerului Transporturilor şi ai Căilor Ferate Române.

În perioada 2000-2004, conducerea CN CFR SA a fost asigurată în principal de Mihai Necolaiciuc - fostul director general al CFR SA şi Vasile Tulbure, din echipa managerială făcând parte şi fostul director economic Viorica Olaeru şi fostul director comercial Gabriel Misir.

În urma încheierii unor contracte de achiziţii care ar fi produs prejudicii statului, poliţia a deschis mai multe dosare, în paralel parvenind şi DNA alte sesizări, astfel că s-au înregistrat 25 de lucrări, care vizau activitatea defectuoasă a conducerii CFR. Toate acestea au fost conexate într-un singur dosar.

Anchetatorii au fost interesaţi de persoana care l-a desemnat pe Necolaiciuc ca şef al CN CFR. Deşi procurorii s-au aşteptat ca acesta să spună că a fost numit de Miron Mitrea, au fost surprinşi să afle că Anca Boagiu a fost cea care l-a adus, în iulie 2000, pe Necolaiciuc la Bucureşti de la Regionala CFR Iaşi, unde a deţinut funcţia de director general, susţin surse apropiate acuzatului.

Între timp, procurorii DNA au stabilit că, în 2004, Traian Panait ar fi aprobat transferul ilegal, fără plată, din patrimoniul CNCF CFR în cel al firmei CFR SA, a unor active în valoare totală de aproximativ o mie de miliarde de lei vechi (27 milioane de euro). Printre aceste active figura Complexul balneo-sportiv Băneasa, aflat sub ipotecă, şi Hotelul Bucoviva din Vatra Dornei, ce era pus sub sechestru asigurator.
Între activele transferate se află şi Complexul Sangov, Hotelul Astoria din Bucureşti, Căminul Grand, precum şi alte obiective turistice.

În acest dosar, Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2001-2003, ar fi încheiat mai multe contracte în mod ilegal, prin care ar fi urmărit supraevaluarea lucrărilor executate şi achitarea unor plăţi nejustificate către firmele prestatoare.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) Mihai Necolaiciuc a fost arestat miercuri în West Palm Beach, SUA, de agenţii federali, acesta fiind suspectat în România de fraudarea companiei feroviare naţionale, relatează Palm Beach Post.

În februarie 2008, cererea de extrădare din SUA a lui Necolaiciuc a fost înaintată Ministerului Justiţiei, care a demarat procedurile pentru aducerea în România a acuzatului.

Material realizat de Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici