Neculai Bontic, adjunctul şefului Jandarmeriei, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Generalul Neculai Bontic, adjunct al IGJR, este urmărit penal pentru 17 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a primit de la subordonaţi bunuri de peste 130.000 de lei ca să-i protejeze în carieră şi le-ar fi impus să îi alimenteze maşinile personale cu carburanţi din unitate.

1103 afișări
Imaginea articolului Neculai Bontic, adjunctul şefului Jandarmeriei, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Neculai Bontic, adjunctul şefului Jandarmeriei, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început urmărirea penală faţă de generalul maior Neculai Bontic, adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), pe care îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, de 17 infracţiuni de luare de mită şi de participaţie improprie la delapidare, în formă continuată.

Potrivit rezoluţiei procurorilor de începere a urmăririi penale, în perioada 2005 - 2012, Neculai Bontic a pretins şi primit de la subordonaţii săi din unităţile din Bucureşti şi din ţară mai multe bunuri, estimate în acest moment la peste 130.000 de lei, pentru ca, în schimb, să îi protejeze pe parcursul carierei profesionale.

De asemenea, Neculai Bontic le-ar fi impus subordonaţilor ca, în mod periodic, să alimenteze cu carburanţi auto aflaţi în patrimoniul unităţilor de jandarmerie autoturismele personale ale acestuia.

"De asemenea, acesta a cerut subordonaţilor săi ca, în timpul programului de lucru, să folosească bunurile şi resursele aparţinând unităţilor în care îşi desfăşurau activitatea şi să presteze diverse tipuri de servicii în folosul personal al învinuitului Bontic Neculai", a precizat DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au stabilit că, în această modalitate, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu aproximativ 80.000 de lei.

Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă lui Neculai Bontic acuzaţiile din acest dosar. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Teodorescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia a pus la dispopziţia procurorilor toate documentele necesare în această anchetă.

Generalul Neculai Bontic a fost audiat, în 17 iunie, de procurorii militari anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici