Nica: Depozitul care a ars sâmbătă funcţiona ilegal

Depozitul de anvelope care a ars în noaptea de sâmbătă spre duminică, deşi era asigurat, funcţiona în afara legii, neavând niciun fel de act care să-i dea dreptul respectivei firme să ţină acolo materiale pericloase, a afirmat, duminică dimineaţă, ministrul de Interne, Dan Nica.

27 afișări
Imaginea articolului Nica: Depozitul care a ars sâmbătă funcţiona ilegal

Ministrul de Interne, Dan Nica (Imagine: Mediafax Foto)

"Din păcate, şi în cazul de aseară se dovedeşte inconştienţa unor societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în afara legii. Sigur că cercetările penale care vor fi desfăşurate vor arăta care este vinovăţia celor de acolo, însă este inadmisibil să ai un depozit de materiale periculoase cu un asemenea volum şi să nu ai niciun fel de act legal, să nu ai instalaţii de avertizare de incendiu, să nu instalaţii de stingere, să nu ai absolut nimic", a declarat Nica, prezent, al Bucureşti, la ceremoniile ocazionate de Ziua Pompierilor.

Nica a afirmat că a cerut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un nou control la depozitele de acest gen, pentru a verifica dacă respectă reglementările legale şi prevederile din autorizaţiile eliberate de autorităţi. Mai mult, ministrul a vorbit şi de o iniţiativă legislativă care să implice tragerea la răspundere penală a administratorilor firmelor care încalcă aceste reguli.

"Am dispus ca IGSU să verifice toate aceste depozite încă o dată şi, în acelaşi timp, vom veni cu o propunere legislativă cu care să intrăm în materia penală, pentru că nu este suficient să constatăm că societatea de aseară era asigurată şi dormea liniştită acasă, în timp ce zeci de mii de oameni din Bucureşti nu puteau să respire, iar pompierii militari îşi puneau viaţa în pericol", a mai spus Nica.

Nica a atenţionat şi firmele de asigurări cu care deţinătorii acestui gen de depozite au încheiat poliţe, opinând că, în lipsa unor măsuri de protecţie proprii şi a autorizaţiilor necesare, asigurările nu ar trebui să rămână valabile şi să acopere daunele.

"Eu nu cred că asigurarea poate să funcţioneze - şi subliniez acest lucru! - în cazul în care aceste depozite nu respectă normele minime de pază contra incendiilor, de semnalizare şi de stingerea incendiilor", a mai spus ministrul de Interne, care a adăugat că, din datele preliminare şi informaţiile primite de la şeful IGSU, generalul Secară, "nu exista niciun fel de autorizaţie pentru funcţionarea acelui depozit ca depozit de materiale periculoase".

Nica şi-a încheiat declaraţia referindu-se la pedeapsa care-l aşteaptă pe deţinătorul depozitului.

"Cine-o fi făcut depozitul şi s-a gândit să depoziteze acolo saci de ciment, după care s-a gândit să facă o afacere bună şi să-l transforme într-unul pentru substanţe inflamabile, în centrul Bucureştiului, va primi o pedeapsă pe măsură", a mai declarat Dan Nica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici